Eva Fahlbeck fick besked om sin cancer 2009. Idag är hon friskförklarad. Foto: SVT/TT

Metoden som kan bota bukhinnecancer

Uppdaterad
Publicerad

För 20 år sedan var bukhinnecancer en obotlig sjukdom. Nu har metoden Hipec visat sig ge personer med sjukdomen ett längre liv och en del blir till och med botade.

Eva Fahlbeck i Västerås fick besked om sin bukhinnecancer sommaren 2009. Det första beskedet hon fick var att den var obotlig men några veckor senare blev beskedet ett annat.

– Jag fick reda på att det fanns någon behandling som kunde förlänga mitt liv och att det även fanns en chans att jag skulle kunna bli botad, säger Eva Fahlbeck.

Eva Fahlbeck fick besked om sin cancer 2009. Idag är hon friskförklarad. Foto: SVT

Och för en månad fick Eva beskedet att hon var friskförklarad.

– Det var såklart jätteskönt att höra, säger hon.

Metoden kan bota

Eva är en av de 30-40 procenten, som blivit behandlade, mot bukhinnecancer, med metoden Hipec och blivit friskförklarade. Metoden blev en etablerad behandling i Sverige 2013 och den kräver ett stort ingrepp, då man öppnar buken för att angripa cancern lokalt.

– Det krävs att patienten är vid god hälsa för att metoden ska kunna användas. Det är inte ovanligt att ingreppet tar mellan 10-12 timmar. Det är som ett maratonlopp för patienten, säger Haile Mahtemeh, verksamhetschef för kirurgkliniken i Västmanland.

Haile Mahtemeh, verksamhetschef för kirurgkliniken i Västmanland, var en av dem som var med och tog in metoden till Sverige. Foto: SVT

Fortsatt forskning

Trots att det finns en lyckad behandling, så är bukhinnecancer långt ifrån färdigforskat på. Och den vetskapen hoppas Eva Falhbeck kunna ge hopp åt de som är eller kommer vara med om det som hon har.

– Jag fick vara med om något som var ganska så nytt. Min livsituation förändrades på grund av den här operationen och utveckling inom forskningen sker varenda minut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.