Allt fler injicerar in mikrochip i kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar anses vara bland de mest positiva till mikrochip i världen. Moa Petersén forskar om fenomenet och manar till viss försiktighet.

Många av våra husdjur bär redan på ett mikrochip som en form av avancerad id-bricka. Även drygt 5 000 svenskar har valt att föra in ett i sin kropp, vanligast mellan tummen och pekfingret.

I dagsläget är chipen inte mycket mer än en avancerad dörröppnare, även om vissa företag har anammat tekniken. Om du reser med SJ kan du se en resenär få sin biljett kontrollerad genom att sträcka fram handen för scanning. Nyligen arrangerade äventyrsbadet Kokpunkten i Västerås ett ”chipping-event” där kunder fick möjligheten att få ett mikrochip injicerat gratis. Detta chip ska nu gå att använda som passerkort.

Pr-trick eller identitetsmarkör?

Moa Petersén, forskare vid Lunds universitet, menar att detta är en form av pr-trick. För användarna handlar det ofta om en form av identitetsmarkör.

– Det är ofta ett sätt för företag eller arbetsgivare att visa att man är nyfiken på ny teknik, säger Moa Petersén och konstaterar att den mediala uppmärksamheten har varit stor.

Hoppas på framtiden

Många av användarna hoppas kunna använda det till att betala med. Men tekniken anses fortfarande för osäker. Tills vidare får användarna nöja sig med att de aldrig behöver tappa bort sina nycklar eller sin tågbiljett igen.

I klippet kan du bland annat höra vad den vanligaste oron är kopplat till mikrochipen – och om den är befogad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.