Räddningstjänsten har arbetat med branden i Broddbo sedan i tisdags. Foto: Niklas HagmanVisa alla (3)
Visa alla (3)

Räddningstjänsten skickar mer resurser till Rörbo

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fortsätter att arbeta med skogsbränderna i Sala, som rasat på flera ställen sedan i måndags. I det största brandområdet i Rörbo ökar man under torsdagen resurserna så att branden inte flammar upp när vinden tilltar.

Brandbekämpningen fortsätter under torsdagen med oförminskade resurser på marken samtidigt som man fortsätter vattenbomba vid behov med helikopter från luften.

I det största brandområdet i Rörbo, som enligt räddningstjänsten uppgår till 200 hektar, ökar man under dagen resurserna med ett 30-tal personer.

– Där pågår aktiv släckning, det är stabilt och omringat men vi försöker organisera för att täcka norrsidan. Vi flyttar kraften dit för att säkerställa att den kanten håller, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvarsförbund.

Vindarna tilltar under dagen

Under natten har omkring 50 brandmän arbetat med bränderna och lyckades då ringa in dem. På grund av att läget snabbt kan ändras i och med vädret, så klassas bränderna dock inte som under kontroll.

– Vi står på tå. Vi försöker vinna så mycket mark som möjligt innan vindarna kommer, säger Christer Wahlström.

Under torsdagen kommer nämligen vindarna att öka och kulminera under sen eftermiddag.

– Då kan det vara byvindar på över tio meter per sekund. Under dagen kommer vinden också vrida sig så det blåser från väst, senare nordväst, säger Pia Hultgren, meterolog på SVT. 

Brand på flera platser

Det var på måndagen som en större skogsbrand blossade upp i Rörbo och under tisdagen började det även brinna i två andra områden. I Broddbo, där branden har varit som mest intensiv, arbetar cirka elva enheter från räddningstjänsten.

I det minsta brandområdet i Helgonmossen och Björnmossen, som uppskattas till drygt 30 hektar av räddningstjänsten, arbetar sju enheter från räddningstjänsten.

Räddningstjänsten planerar att lämnar över branden i Rörbo och Helgemossen till markägarna för eftersläckning imorgon, fredag.

Misstänks vara anlagd

Sammanlagt har ett femtontal personer som bor i områdena evakuerats från sina hem. Polisen misstänker att branden i Broddbo är anlagd, och en kvinna har gripits misstänkt för grov mordbrand.

Räddningstjänsten meddelade på torsdagen att de som är evakuerade kommer att fortsätta vara det under minst ett dygn till. Det kan bli längre beroende på hur släckningen går.

Brandplatsernas postitioner är ungefärliga på kartan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västmanland 2018

Mer i ämnet