Se den dramatiska övningen när hemvärnet tar hand om de skadade efter att ett plan skjutits ner vid Västerås flygplats Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hemvärnet övade i Västerås – scenariot: Nedskjutet plan och många skadade

Publicerad

Rök, eld och skadade människor liggandes överallt. I övningen på räddningstjänstens övningsplats utanför Västerås hade ett plan skjutits ned. Hemvärnet fick rycka ut för att sköta sina primära uppgifter i krig: bevaka, skydda och hjälpa sjukvården att rädda liv.

Hemvärnet genomför årligen övningar på många platser i Sverige. Hemvärnets främsta uppgifter är att bevaka och skydda militära skyddsobjekt och civila samhällsviktiga anläggningar. Flygplatser och hamnområden är exempel på viktiga militära skyddsobjekt.

– Vi har flygplatsen, hamnen och värmeverket i Västerås och ett bra stöd från kommunen så det är ett ypperligt område att öva i, säger Christer Larsson, bataljonschef på hemvärnet i Västmanland.

Under den övning som genomförs just nu deltar cirka 300 kvinnor och män. I dagens drabbning gnuggades detaljerna i att samarbeta med sjukvården och räddningstjänsten på ett effektivt sätt.

– Just nu har ett flygplan skjutits ner och försvarsmakten stödjer räddningstjänsten med personal. Vi upprättar en sjukvårdsplats och kommer att stödja ända fram till lasarettet, säger Christer Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer