Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arne Andersson, direktör för kollektivtrafikförvaltningen i Västmanland, om konsekvenserna för resenärerna. Foto: Maja Tengnér/SVT

Miljonsmäll för busstrafiken i Västmanland efter ny biogasskatt

Publicerad

Biogas ska numera beskattas, det har en EU-dom slagit fast. Det påverkar bland annat biogasbussarna i kollektivtrafiken. För Region Västmanland kommer den nya skatten innebära flera miljoner kronor i kostnadsökningar.

Västmanland är en av regionerna som har satsat mest på biogas i landet. Ungefär 90 procent av alla bussar går på biogas. Nu, när biogas inte längre är skattebefriad, får skatteförändringen direkt stora ekonomiska konsekvenser.

Västmanlands tio kommuner bidrar gemensamt till den regionala busstrafiken, och det är kommunala skattepengar som ska täcka upp för de hastigt uppkomna kostnaderna. I nuläget kommer inte biljettpriserna att höjas.  

Starta klippet för att höra hur mycket pengar det handlar om, och vad det här kan innebära för de som reser med kollektivtrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.