16 av landets 21 regioner använder biogasbussar, och enligt beräkningar från Svensk kollektivtrafik kommer den nya skatten som nu införts innebära kostnadsökningar på totalt 300 miljoner kronor per år.
– Det här slår mot den hållbara kollektivtrafiken, säger Johan Wadman.
Företag tvekar att investera
Biogas ses som en viktig pusselbit i klimatomställningen, men bland företag finns nu en osäkerhet kring om de vågar investera.
– Vi är mycket tveksamma till om vi kan köpa in fler biogasfordon, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på företaget Spendrup.
Spendrup har räknat ut att en biogaslastbil är upp till 30 procent dyrare i bränsle än en vanlig diesellastbil.
– Det ska få kosta att köra miljövänligt men det kan inte vara orimligt dyrt, säger hon.
Ska verkligen biogas vara skattebefriat?
– Den frågan får jag skicka vidare till politiken. Men näringslivet måste åtminstone ha rimliga spelregler så man vet vad man har att förhålla sig till – och inte bara ett år i taget.
Lantbrukare eldar upp biogas
Många lantbrukare påverkas också. En av dem är Torgny Widholm utanför Hallen i Jämtland som har en egen biogasanläggning. Han har dragit ner produktionen till ett minimum och eldar dessutom upp mycket av den biogas de ändå producerar – eftersom det blir för dyrt att använda den.
– Man tappar lusten att vara en landsbygdsföretagare, säger han.
Hör hur mycket Torgny Widholm förlorar ekonomiskt på biogasskatten i videon.
Regeringen hoppas på nytt beslut
2020 meddelade EU-kommissionen att biogas i Sverige skulle vara skattebefriad till 2030. Men EU-tribunalen ogiltigförklarade det beslutet då kommissionen inte uppfyllt rätt formalia i beslutsprocessen.
Regeringen skriver på sin hemsida att de jobbar för att EU ska ändra sitt beslut. Ambitionen är att så snabbt som möjligt få nya godkännanden för skattebefrielser på plats. Men om och när det i så fall sker är oklart.