Misteln är fridlyst i hela landet. Foto: TT

Bostadsbolaget Mimer skövlade mistel vid nybyggnation i Västerås – får böta 30 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

När kommunala Mimer byggde nya hus på Bäckby i Västerås sågades flera träd med fridlyst mistel ner. Nu har bostadsbolaget dömts för artskyddsbrott.

Enligt strafförelägggandet har de ansvariga av oaktsamhet och i strid med artskyddsförordningen tagit ner ,eller låtit ta ner, fem träd som var värdträd för mistel.

Träden sågades ner i samband med Mimers nybyggnation i kvarteret Välljärnet på Bäckby under 2017 och 2018. Foto: Informationsbild/Mimer

Bostadsbolaget anses inte ha gjort vad som skäligen kan ha kunnat krävas för att förebygga detta och döms därför att betala 30 000 kronor i företagsbot.

Det är en åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som ansvarat för utredningen i fallet.

Mistel

Misteln är Sveriges enda trädlevande parasit. Eftersom den har egen fotosyntes är den en halvparasit.

Misteln förekommer huvudsakligen i Mälardalen och i östra Småland. Den växer framförallt på lind och lönn, men även andra träd som äppelträd, hagtorn och popplar kan vara värd för mistlar.

 Misteln har skilda han- och honexemplar, och de vita saftiga bären bildas endast på honexemplaren. Fröna sprids genom spillningen från de fåglar som äter frukterna.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.