Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Betol Menet och Mhret Yowhanes har sedan 2019 städat Mimers fastigheter på Bäckby. Nu när projektet blir permanent blir de fastanställda och ska fungera som mentorer till nya. Foto: Caroline Slotte/SVT

Mimers städprojekt ”Kvinna för Bäckby” blir permanent – utökas till fler stadsdelar i Västerås

Publicerad

Nu ska fler kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden in i jobb. Det kommunala bostadsbolaget Mimers städsatsning “Kvinna för Bäckby” blir nämligen permanent – och införs i fler stadsdelar i Västerås.

– Jag blev jätteglad och ville gråta, säger Betol Menet om att nu bli fastanställd.

Det kommunala bostadsbolaget Mimer har sedan 2019 haft ett projekt på Bäckby, där utlandsfödda kvinnor som varit arbetslösa erbjudits jobb. Kvinnorna har haft ansvar för städningen i husen, miljöbodarna och de allmänna ytorna och samtidigt fått utbildning samt fått öva på det svenska språket. 

Tre av de kvinnor som ingått i projektet kommer nu tillsvidareanställas och lära upp två kvinnor som kommer ingå i ett nytt projekt som startar på Pettersberg till hösten.  

Bäckby mitt Bäckby

– Anledningen till att vi utökar till Pettersberg är för att det är ett område där många behöver jobb och det är lagom stort, säger Åke Larsson, projektledare på Mimer. 

I klippet berättar Betol Menet och Mhret Yowhanes vad jobbet betyder för dem och om vad de lärt sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet