Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med kvinnorna som städar Mimers fastigheter på Bäckby och hör mer om projektet Kvinna för Bäckby. Foto: Caroline Slotte/SVT

På Bäckby har Mimer inga städbolag – anlitar kvinnor som bor i området

Uppdaterad
Publicerad

På Bäckby och Skälby i Västerås är det inga städföretag som sköter städningen i Mimers fastigheter. I stället anlitar det kommunala bostadsbolaget deltagare i projektet Kvinna för Bäckby.

Projektet startade 2019 och är inspirerat av ett liknande projekt i Botkyrka.

Dagen börjar med en fika tillsammans, även om den inte varar särskilt länge. Kvinnorna runt bordet vill snabbt komma igång med städningen.

Betol Menet är en av dem som jobbat längst, hon trivs bra med sitt arbete. 

Bäckby mitt Bäckby

– Det betyder mycket att få ta hand om det område man själv bor i, säger hon. 

Erfarna blir mentorer

Inom projektet får deltagarna träna på yrkesspecifika uppgifter, öva på det svenska språket, samt möjlighet till personlig utveckling. Syftet med projektet är att anställa kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, och som bor i området.

– Från början var det åtta kvinnor, i dag är två från ursprungsgruppen mentorer för nya deltagare. De kan jobbet och lär ut det till det som tillkommit i projektet, berättar Åke Larsson, som är ansvarig för projektet.  

Städningen här för att stanna

På Bäckby har det varit så att många projekt har startat och sedan tagit slut efter ett år. Det är något Åke Larsson är medveten om och aktivt försöker förebygga. 

– Det har varit många fina projekt på Bäckby, men där man fått börja om från ruta ett då projektet tagit slut. Kvinna för Bäckby förnyar vi vart tredje år. Och har ett långsiktigt tänk för.

Finansieringen av projektet tas från pengar som annars skulle användas till att anlita städbolag till området.

I klippet får du följa med kvinnorna som städar Mimers fastigheter på Bäckby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet