Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mindre förskolegrupper, fler aktiviteter för äldre och en hundrastgård – tre satsningar i S + V:s budgetförslag. Foto: Audrey Erath/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mindre förskolegrupper och en hundrastgård – det vill majoriteten budgetsatsa på i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

En realistisk, men försiktig budget med satsningar på nästan 17 miljoner. Så beskriver Norbergs kommunalråd Johanna Odö (S) det förslag som partiet nu lägger fram tillsammans med Vänsterpartiet.

– Vi är glada att vi ändå kan göra de satsningar vi nu presenterar, säger hon.

Budgetförslaget, på totalt 408 miljoner, redovisar ett plusresultat på 4,5 miljoner.

– Det ekonomiska läget ser bra ut, trots att vi tappar i befolkning. Vi har under några år gjort ett större överskott genom att lägga pengar i en resultatutjämningsreserv för att kunna använda vid svårare tider, säger Johanna Odö (S).

Satsningar på nästan 17 miljoner – var tar ni de pengarna ifrån?

– Delar av det är statsbidrag, andra delar kommer från effektiviseringar som gjorts under längre tid i våra förvaltningar.

SVT Västmanland har tidigare rapporterat om en budgetsatsning, att öppna matsalen Resedan på helgerna igen. Ett förslag som även oppositionspartierna Moderaterna och Demokraterna i Norberg, DiN, hade som vallöfte.

DiN: ”Satsningar som skiljer oss åt”

S och V:s budgetförslag har tidigare röstats igenom i kommunstyrelsen med stöd av Partiet för Norbergs Framtid, PNF. Liberalerna och Moderaterna valde att inte delta i beslutet, medan DiN röstade på sin egen budget.

– Vi har inga invändningar till att det är en stram budget som de har lagt fram, men det finns satsningar som skiljer oss åt. Vi vill till exempel satsa mer på skolan, bland annat på ett mobilt skolteam för att få bukt med ohälsan och på bättre skoltransporter för barn på landsbygden. Det skulle vi finansierat genom att minska anslaget till NVK med 6 miljoner, säger Lennart Skansfors, ordförande för DiN. 

Skulle inte det fått konsekvenser?

– Det kanske det skulle få, men samtidigt lämnar NVK tillbaka pengar varje år som avsatts till dem.

På måndagen ska kommunfullmäktige ta ställning till budgetförslaget från S och V på ett extrainsatt möte.

I klippet: Mindre förskolegrupper, fler aktiviteter för äldre och en hundrastgård – tre satsningar i S + V:s budgetförslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer