Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nytt parti, skrevbilder och trångt i förskolan – SVT:s reporter Audrey Erath dig snabbkoll på politiken i Norberg. Foto: Audrey Erath/SVT

Valet 2022 Norberg: Trångt i förskolan och fler behöriga lärare

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Socialdemokraterna har ett starkt stöd i den gamla gruvorten Norberg, men det lokala partiet Demokraterna utmanar om makten i höstens val. Nu är frågan om väljarna upplever att de senaste fyra åren kräver ett maktsifte. 

I valet 2018 blev Socialdemokraterna det parti som flest Norbergsbor la sin röst på (40,61 procent). Partiet ökade till och med lite jämfört med i valet 2014. Och efter fyra år av minoritetsstyre lyckades partiet den här mandatperioden få till ett majoritetsstyre tillsammans med Vänsterpartiet.

Men det hände även andra saker i valet 2018 – ett nytt parti, Demokraterna i Norberg (DiN), gjorde inte bara entré i fullmäktige, utan lyckades även bli största parti (12,10 procent) efter Socialdemokraterna.

– Vi står varken till höger eller till vänster, vi är lokalpolitiska och vårt fokus är att invånarna ska få så mycket som möjligt för våra skattemedel, säger Christer Filipsson, fullmäktigeledamot, men medger att det finns vissa liberala tankegångar, bland annat om att konkurrensutsätta verksamheter. 

Samtal med M och L

Under de senaste fyra åren har DiN varit majoritetens främsta kritiker, bland annat i frågor gällande skolan, det drogförebyggande arbetet och kommunalförbundet NVK:s arbete.

Nu utmanar partiet majoritetsstyret om makten, men frågan är om de lyckats mobilisera tillräckligt många väljare under de här fyra åren – och vilka andra partier kan de få med sig. Det har förts samtal med både Liberalerna och Moderaterna, men något färdigt blockalternativ finns inte att presentera innan valet.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna, som båda har mandat i fullmäktige, kommer inte ställa upp i höstens val eftersom de inte lyckats få ihop lokala valsedlar.

I klippet ger SVT:s reporter Audrey Erath dig snabbkoll på politiken i Norberg.

Äldreomsorg, färdtjänst och levande byar – vilken är din viktigaste valfråga?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar norbergare vilka valfrågor som är viktigaste för dem. Foto: Audrey Erath/SVT

Moderaterna (M): 2

Centerpartiet (C): 2

Liberalerna (L): 2

Socialdemokraterna (S): 13

Vänsterpartiet (V): 3

Demokraterna i Norberg (DiN): 4

Sverigedemokraterna (SD): 3

Partiet för Norbergs framtid (PNF): 2

Källa: Norbergs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Norberg

Mer i ämnet