Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En vän blev mördad” – i klippet berättar Minna Blom om exempel där det har gått bra för ensamkommande flyktingpojkar hon mött – och fall där det gått sämre. Foto: Fredrik Gustafsson

Minna har hjälpt många ensamkommande flyktingpojkar: ”De som lyckats är hjältar”

Uppdaterad
Publicerad

Minna Blom har under flera år följt ensamkommande flyktingpojkar. Många har i dag kommit in det svenska samhället – men det har inte gått lika bra för alla.

– Jag tänker att Sverige har gjort bort sig. Här hade vi haft väldigt duktiga och fina medarbetare som vi valde att inte utnyttja, säger hon.

En ny rapport från Statistiska Centralbyrån visar att det har gått bra för många ensamkommande flyktingpojkar från Afghanistan som kom 2015. Den visar att åtta av tio hade sysselsättning i november 2022.

– De som faktiskt har lyckats hela vägen är verkliga hjältar, säger Minna Blom som under många år har arbetat nära gruppen.

Hon har bland annat drivit ett boende i Västerås. Där lärde hon känna många av dem och har hjälpt till att underlätta vägen in i det svenska samhället.

– Jag har fortfarande kontakt med väldigt många. Jag hjälper till med myndighetspapper och hjälper några med att övningsköra.

Kritisk mot synen på flyktingpojkarna

Minna är kritisk till sättet många pratat om de ensamkommande ungdomarna.

– Det fanns en bild att invandrare hade sämre insikter och att de flesta var ekonomiska migranter som ville ta våra resurser, säger hon.

”En vän blev mördad” – i klippet berättar Minna om fall där det har gått sämre för ensamkommande flyktingpojkar hon mött.

Mojtaba kom ensam till Sverige – nu pluggar han till ingenjör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska inte vara en belastning”. Mojtaba Hakimi berättar om situationen som varit för ensamkommande från Afghanistan och vad som han menar är viktigt för att bli en del av det svenska samhället. Foto: Herish Naseri

OM RAPPORTEN

I rapporten beskrivs hur många av dem som sökte asyl 2015 som fått uppehållstillstånd och var folkbokförda i Sverige 2022. Där studeras deras boende, utbildning och sysselsättning. Fokus är på kvinnor och män födda 1999, vilket är det vanligaste födelseåret.

Bland de sysselsatta var vård och omsorg, socialtjänst den vanligaste näringsgrenen, det gäller både kvinnor och män.

En majoritet har en gymnasial utbildningsnivå.

Det är vanligast att ha gått ett yrkesprogram på gymnasiet, men de flesta har inte en gymnasieexamen.

Det är vanligt att ha utbildat sig inom teknik och tillverkning eller hälso- och sjukvård samt social omsorg.

Det är vanligast att bo i eller nära större städer och i områden med socioekonomiska utmaningar.

Källa: SCB:s rapport Ensamkommande 2015. Boende, utbildning och sysselsättning 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.