Genrebild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Missade lunginflammation – kvinna dog

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna sökte vård på en vårdcentral i Sala för trötthet och hosta. Läkaren beslutade att skicka hem kvinnan med hostmedicin, några dagar senare avled hon.

Det var i våras som kvinnan sökte vård för hosta och trötthet. Kvinnan led bland annat av högt blodtryck, hjärtsvikt, astma och KOL.

Läkaren på vårdcentralen i Sala gjorde en lungundersökning och fann att kvinnan hade avlägsna andningsljud från båda sidor.

Läkaren bedömde att hon hade blivit sämre i sin astma eftersom hon inte hade feber. Läkaren skrev därför ut hostmedicin och skickade hem henne.

På kvällen tog närstående kvinnan till sjukhuset i Västerås där man insåg att hon hade dubbelsidig lunginflammation. Kvinnan försämrades med blodförgiftning och avled senare på sjukhuset.

”Otillräcklig undersökning”

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar nu läkaren på vårdcentralen i Sala för otillräcklig undersökning av kvinnnan.

Ivo menar att med tanke på kvinnans symptom borde läkaren ha gjort ett blodprov och lungröntgen.

Även att läkaren borde ha kontrollerat syrgashalten i blodet eftersom kvinnan led av KOL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.