Foto: Jenny Berggren/SVT

Misshandlade och hotade pojke med funktionsnedsättning – tre män döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i tjugoårsåldern döms till fängelse för bland annat misshandel, grov misshandel, stöld och grov utpressning. Männen har under senare delen av sommaren utsatt en familj i Västerås för brotten.

Det var i slutet av juli som männen började pressa en minderårig pojke, som har en intellektuell funktionsnedsättning, på pengar. De fick pojken att lämna över pengar vid ett tillfälle. Därefter fortsatte hoten. En kväll misshandlade de pojken svårt, tog med honom till hans hem och hotade hans familj att betala 5 000 kronor, annats skulle de ”döda honom”. De tog även hans kläder samt nycklar och mobiltelefon.

Pojkens pappa knivhöggs

Hoten fortsatte och nästa gång de träffade pojken var pojkens far närvarande. Då misshandlades även fadern som blev knivhuggen flera gånger. Han fick livshotande skador då ena lungan punkterades. 

Tingsrätten bedömer familjens vittnesmål som tillförlitliga och sammanhägnande. De tre männen, som nekar till händelserna, har enligt tingsrätten inte gett några trovärdiga uppgifter kring händelserna. Bevisning som stärker familjens uppgifter är också larmsamtal, fotografier från polisen samt journalintyg som bekräftar skadorna pojken och pappan fått.

Döms till fängelse

En av männen som pekas ut som den som styrt brotten döms till 4 år och 6 månaders fängelse för misshandel, grov misshandel, stöld, grov utpressning samt försök till grov utpressning.

Den andre mannen döms till 2 år och 2 månaders fängelse för misshandel, stöld, grov utpressning, försök till grov utpressning samt övergrepp i rättssak.

Den tredje mannen döms till 2 års fängelse för misshandel, stöld, grov utpressning samt försök till grov utpressning.

Männen ska också betala skadestånd till familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.