• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Misstänkt för morfinstölder – sjuksköterska i Västerås får prövotid

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare dömda sjuksköterskan anklagades på nytt för att ha stulit morfin på flera vård- och omsorgsboenden i Västerås. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutat att sjuksköterskan får en prövotid på tre år.

2018 anmäldes sjuksköterskan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av sin arbetsgivare efter misstänkta morfinstölder på flera vård- och omsorgsboenden i Västerås. IVO anmälde i sin tur sjuksköterskan till HSAN och yrkade på en treårig prövotid.

Grunden till yrkandet är att det inte är första gången anklagelser riktas mot sjuksköterskan – fyra år tidigare dömdes sjuksköterskan för morfinstölder på sin gamla arbetsplats, sjukhuset i Västerås.

Själv har sjuksköterskan nekat till de nya anklagelserna, men HSAN går på IVO:s yrkande och har beslutat om en prövotid på tre år. Under prövotiden ska sjuksköterskan bland annat ha regelbunden kontakt med IVO, lägga upp en behandlingsplan med en läkare samt lämna blodprover en gång per månad.

PRÖVOTID

HSAN kan besluta om en treårig prövotid för det fall en legitimerad yrkesutövare:

• har varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke och oskickligheten kan befaras få betydelse för patientsäkerheten,

• i eller i samband med yrkesutövningen har gjort sig skyldig till brott som är ägnat att påverka förtroendet för honom eller henne,

• uppsåtligen eller av oaktsamhet har brutit mot någon föreskrift som är av väsentlig betydelse för patientsäkerheten,

• på grund av andra omständigheter kan befaras vara olämplig att utöva yrket eller

• om det kan befaras att personen på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet inte kommer att kunna utöva sitt yrke tillfredsställande

Vid beslut om prövotid kan det läggas upp en plan som den legitimerade ska följa. Det är IVO som tar fram förslag på plan, om möjligt i samråd med den det gäller.

• Under prövotiden får man behålla sin legitimation, men man står under särskild tillsyn av IVO.

• Om man missköter sig under prövotiden kan det leda till att legitimationen återkallas.

• Legitimationen kan också återkallas om man inte följt prövotidsplanen.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.