Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är en pågående insats och vi är på plats”, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson. Foto: Robert ReinholdssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dubbla mordförsök i Västerås – polisen utesluter inte samband

Uppdaterad
Publicerad

Först hittades en skottskadad man i Skultuna utanför Västerås efter larm till polisen. Ungefär en timme senare kom ytterligare larm om ett mordförsök i Hammarby i Västerås.

Båda männen fördes till sjukhus – där den ene opererades akut. Polisen utesluter inte att det kan finnas ett samband mellan händelserna.

SVT Nyheter Västmanland fick tips om en större polisinsats i ett löpspår i Skultuna av ett vittne. Polisen bekräftar att en skottskadad man hittades strax före klockan 18 i utkanten av Skultuna. Mannen fördes till akuten i Västerås i ambulans.

Ingen misstänkt gärningsman fanns på platsen när polisen anlände. Polisen rubricerar brottet som försök till mord.

Ytterligare våldsbrott

Vid 19-tiden fick polisen ytterligare larm om ett grovt brott i Hammarby, Västerås, där en skadad man anträffats utomhus. Enligt uppgifter till SVT så rör det sig om en skjutning.

– Det är inget vi kan bekräfta. Det jag kan säga är att det handlar om ett grovt brott, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson..

Finns det någon koppling mellan händelserna?

– Det vet vi inte. Vi kan inte utesluta det, men det vet vi inte. Vi jobbar med de båda händelserna parallellt och försöker ta reda på vad som hänt. Eventuella samband kommer utredas.

Ena brottsoffret opereras akut

En person har förts till sjukhus efter händelsen i Hammarby. Händelsen rubriceras även i det här fallet som försök till mord.

Enligt polisen finns det inget som pekar mot att det är någon fara för allmänheten.

De båda männen som förts till sjukhus är mellan 18-24 år gammal. Den ena är svårt skadad och opereras akut, men tillståndet bedöms som stabilt. Den andra mannen är lindrigt skadad och inlagd för behandling.

Dörrknackning under kvällen

Vid 23-tiden informerade polis om att dörrknackning kommer att pågå under kvällen och natten.

– Bor man i Västerås kommer man att märka att polis arbetar i stan. Vi kommer att försöka fånga upp personer som sett eller hört något. Liknande arbete pågår även i Skultuna, säger Wikdahl.

Det finns i nuläget ingen frihetsberövad för brott.

Polisen är ntresserade av att komma i kontakt med eventuella vittnen till händelserna i Västerås och Skultuna. Exempelvis iakttagelser av människor eller fordon. Vittnen ombeds ringa 114 14 för att lämna tips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Västerås 2021

Mer i ämnet