Silja Lines färja Silja Galaxy. Foto: Hasse Holmberg/TT

Misstänkt våldtäkt på färja – sista rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången kring den misstänkta våldtäkten på en studentkryssning i mars. Medan åklagaren yrkade på flera års fängelse menade en av försvarsadvokaterna att de var ett ”gott tecken” att de misstänkta släpptes fria i väntan på dom.

– Det betyder inte per automatik att de frikäns eller att åtalet ogillas men det är ett mycket positivt tecken, säger Per-Ingvar Ekblad, försvarsavokat för en av de åtalade männen.

Misstänks för grov våldtäkt

Rättegången har pågått i Stockholms tingsrätt och avslutades idag, fredag. Fyra unga män hemmahörande i Västerås misstänks för grov våldtäkt på en kryssning i slutet av mars.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

De misstänkta förnekar brott.

Yrkar på fängelse

Kammaråklagare Angelica Runesson har yrkat på fägelsestraff för alla fyra männen. Omkring två år och åtta månader för tre av dem och ett längre fängelsestraff för den fjärde.

– Det är olika därför att den fjärde personen, som jag har yrkat ett längre fängelsestraff för, anser jag genom sitt agerande och sin högre grad av inblandning är mer straffvärd så att säga än de andra. Och att hans beteende betingar ett längre straff, säger Angelica Runesson till SVT Nyheter Västmanland.

Dom om två veckor

Åklagaren ville också att männen skulle sitta fortsatt häktade fram tills rätten meddelade dom den 17 juni. Men tingsrätten beslutade alltså att försätta samtliga fyra misstänkta på fri fot tills dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Mer i ämnet