Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Minns ingenting av dagen” – hör försvarsadvokaten och åklagaren efter måndagens häktesförhandling där den 33-årige mannen häktades misstänkt för fyra mordförsök efter fredagens dåd i Västerås. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Misstänkt häktas för knivdåden i Västerås – släpptes nyligen från fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige mannen som misstänks för knivdåden i Västerås i fredags blev nyligen villkorligt frigiven från ett fängelsestraff. Han häktades under måndagen.

Den misstänkte mannen blev villkorligt frigiven för ungefär en månad sedan. Han dömdes 2022 till två år och två månaders fängelse för bland annat narkotika- och dopningsbrott.

– Han har aldrig dömts för några våldsbrott tidigare, säger åklagaren Susanne Cermenius.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

33-åringen startade 2018 ett företag med inriktning på missbruksvård, och arbetade med det något år. Därefter avslutas verksamheten.

Mordförsök i fyra fall

Under söndagen ändrade jouråklagaren rubriceringen till fyra mordförsök. Tidigare handlade det om två mordförsök och två fall av grov misshandel.

Tre äldre kvinnor och en tonårig pojke skadades i attackerna. Tillståndet för en av kvinnor ska vara allvarligt, men stabilt. Enligt åklagaren är två av offren kvar på sjukhus, varav en är pojken.

I samband med gripandet skottskadades den misstänkte, men kunde lämna sjukhuset i söndags. Drogtester visar att han haft bensodiazepiner och amfetamin i kroppen.

I lördags hölls ett första kort förhör med mannen som då var i dåligt skick. Han var trött och omtöcknad, berättade hans advokat Mats Vannefjord då, och hänvisade till skottskadan och mediciner.

Under måndagens förhandling i Västmanlands tingsrätt rullades 33-åringen in i rullstol. Han bestred häktningen och nekade till att ha velat döda någon.

Rätten häktade honom, misstänkt på sannolika skäl för fyra mordförsök. Det togs även beslut om att göra en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Åtal ska väckas senast 20 maj.

Här slutar jakten på misstänkte mannen i Västerås – skjuts av polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen, som är i 30-årsåldern, sköts av polisen under gripandet. Han fördes till sjukhus med initialt svåra skador men tillståndet beskrivs som stabilt. Han är nu anhållen och misstänks för försök till mord. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

Mer i ämnet