Pia Nilsson (S), riksdagsledamot och ledamot i Socialdemokraternas nationella partistyrelse. Foto: Privat

Regeringskrisen: ”Min absolut värsta stund”

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att Stefan Löfven blir den förste sittande statsministern som förlorar en misstroendeomröstning i riksdagen. Nu kommenterar riksdagsledamoten Pia Nilsson från Sala händelsen.

– Det är en sorgens dag, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven röstades ned med siffrorna 181 mot 109. 51 avstod.

Därmed blev Stefan Löfven den förste sittande statsminister som förlorar en misstroendeomröstning. Det betyder att statsministern senast på tisdag antingen måste utlysa extraval eller be talmannen utse en ny statsministerkandidat.

– Det är min absolut värsta stund under mina år som politiker, säger Pia Nilsson, riksdagsledamot från Sala och ordförande för Västmanlands partidistrikt.

Efter att regeringen gick vidare med förslaget om en fri hyressättning, förklarade Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att hon saknar förtroende för statsministern. Partiet har sedan januari 2019, då man släppte fram Stefan Löfven som statsminister, lovat att försöka fälla regeringen om det görs. Efter Dadgostars uttalande, begärde Sverigedemokraterna en omröstning om misstroendeförklaring mot Stefan Löfven i hopp om att få ett extraval utlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.