Mjölkbonden Bo Andersson i Sala menar att man som mjölkbonde kan påverka mycket mer kring sin produktion för att få en bättre ekonomi än själva mjölkpriset. Foto: Melker Blomberg/SVT

Mjölkbonden: ”Bättre med ett stabilt pris”

Publicerad

Mjölkbonden Bo Andersson gläds åt det höga mjölkpriset men menar samtidigt att det bästa hade varit ett jämnt och stabilt pris så att det är enklare att planera inför framtiden.

Efter år av låga mjölkpriser så har det nu ljusnat för mjölkbönderna. Idag, i oktober, får landets mjölkproducenter 3,69 kr för ett kilo mjölk av Arla vilket är ett av de högsta priset på 10 år.

Men priset är en av få saker som bönderna själva kan påverka.

– Vi fokuserar på alla parametrar som finns i våra stallar. Är inte tanken full så börjar vi där, sen dräktigheter  och framförallt bra foder. Om man ska få bra och billig mjölk krävs det bra foder. Det finns jättemycket att göra i stallarna för att det ska bli mer mjölk och mer ekonomiskt gynnbart. Mjölkpriset kan vi inte göra något åt, säger Bo Andersson, mjölkbonde i Sala.

Bättre med stabilt pris

Mjölkpriset har genom åren varierat stort vilket framförallt bidraget till en osäker framtid för mjölkbönderna. Enligt Bo Andersson så hade det varit bäst med ett jämt och stabilt pris för att kunna planera.

– När det är såhär högt så bävar man bara att det ska falla igen. För vi har haft väldigt djupa dalar och varierande pris. Det bästa hade varit med ett jämt och bra pris. Att det just är bra idag betyder ju inte att min ekonomi är jättebra över tid, säger Andersson.

”För mycket klagomål”

Men även om man är försiktigt positiv för framtiden inom mjölkbranschen så menar Andersson att det ibland kan vara för mycket klagomål från mjölkbönderna i Sverige.

 – Jag sticker ut näsan lite men jag tycker att det är lite för mycket ”tycka synd om mig”. Man ska veta att priset har varit dåligt men att klaga hjälper ju inte. Det finns jättemycket att göra, titta i mjölktanken, kolla om du har fullt i alla bås. Jag är inte för det här med att man ska vara ute och gnälla. Men man ska vara medveten om att det har varit ett för dåligt pris i snitt, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.