Mod och glädje när Västerås fjärdeklassare intog skidbacken

Publicerad

Under veckan har omkring 500 fjärdeklassare i Västerås fått testa skidåkning både utför och på längden – och ibland på tvären. Och det under ledning av gymnasieungdomar.

– Det var lite läskigt, men också rätt så roligt, tyckte 10-åriga Adrian Odenwärn som passade på att prova biski.

Arrangemanget ”Alla på snö” är återkommande och genomförs på olika platser i landet. Projektet drivs inom Svenska skidförbundet som samarbetar med kommunerna, lokala skidanläggningar och gymnasiekskolor.

Samtidigt som de yngre barnen ges möjlighet att testa vintersport tränar ungdomarna ledarskap som en del av sin gymnasieutbildning. Aktiviteten är kostnadsfri för deltagarna, och utrustning finns att låna.

Under vecka fem i Västerås var det de kommunala grundskolornas fjärdeklassare som deltog. Ledare var ungdomar från Widénska gymnasiet. Det var många nybörjare och många leenden under veckan, enligt lärarna SVT mötte.

Följ med till Vedbobacken i videon.

Under vecka sju ska ytterligare cirka 400 fjärdeklassare testa längdskidåkning på Rocklundaområdet.

Vad är en biski?

En biski används inom funktionell skidåkning. Den består av en sits monterad på två skidor, och är stabilare än en sitski som har sitsen monterad på en skida. Skidorna kantställs simultant när sitsen lutas.

De flesta biskiåkare använder kryckstavar. Behöver åkaren hjälp att styra och bromsa kan en medåkare hjälpa till genom att hålla i ramen, hålla i tömmar eller säkra biskin med rep.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.