Stephanie Bruksgård (M), 2:e vice ordförande i kultur- och folkbildningsnämnden. Foto: TT / SVT

Moderaterna ifrågasätter regionägda yogakurser

Publicerad

Tärna folkhögskola ska fortsätta att erbjuda korta avgiftsfria friskvårdskurser. Det handlar om bland annat yoga, styrketräning och vattengymnastik. Moderaterna i regionen protesterar mot beslutet.
– Vi tycker att regionen ska lägga pengar på rätt saker. Framförallt nu när vi ska spara, säger Stephanie Bruksgård (M), andra vice ordförande i kultur- och folkbildningsnämnden.

– Det finns gott om privata företag och föreningar som erbjuder detta. Eftersom kurserna är avgiftsfria så konkurrerar man också på ojämlika villkor. Det är inte rättvist för de företag som vill slå sig fram, fortsätter hon.

Tärna folkhögskola ägs av regionen och kultur- och folkbildningsnämnden är ansvarig styrelse.

Agne Furingsten (L), ordförande i kultur- och folkbildningsnämnden.

– Vi ser inte det här som konkurrens. Folkhögskolan ligger på landsbygden och vi ser det här som komplement till andra aktörer. Vi erbjuder möjligheter för de som vill förbättra sin hälsa och kreativitet, säger Ange Furingsten (L), ordförande i kultur- och folkbildningsnämnden.

Yogakurser har funnits på folkhögskolan länge och från skolans håll anser man att det är ett naturligt folkbildningsinslag.

– Vi tycker inte att vi konkurrerar utan att kurserna är ett komplement i folkbildande syfte för medborgare som har behov av dessa friskvårdsaktiviteter, säger Tommie Karlsson, biträdande rektor på Tärna folkhögskola.

– Vi tycker det är jättebra med all friskvård. Däremot tycker vi att folkhögskolor ska hålla sig till folkbildning och vi anser inte att yoga är det, säger Stephanie Bruksgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer