Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre vårdplatser och ojämlik vård – konsekvenser när sjukhuset i Fagersta har svårt att rekrytera personal som bor utanför kommunen. Foto: Audrey Erath/SVT

Sjukhuset i Fagersta larmar om pendlingsläget: ”Får inte ens sökande på våra annonser”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuset i Fagersta har svårt att locka till sig sjuksköterskor, och enligt ledningen beror det till stor del på möjligheten att pendla in till orten. Bättre tågförbindelser från Avesta, Gävle och Örebro tror de skulle göra skillnad.

– Får vi ingen personal så får vi ingen jämlik vård, säger biträdande klinikchef Beate Kärrdahl Bedics.

Kärrdahl Bedics pendlar själv från Örebrohållet, från Frövi till Fagersta. Tidigare fanns en morgonavgång vid 07.17 som tillsammans med en avgång tillbaka på eftermiddagen fungerade väl med normala dagtider. Men de avgångarna pausades under pandemin, och Tåg i Bergslagen har meddelat att de inte kommer att återinföras.

– Jag har löst det genom att jag börjar jobba hemifrån på morgonen, för att sedan ta första direkttåget till Fagersta vid 09-tiden. Men det är inte alla som kan lägga upp sitt arbete på det sättet, säger hon.

De indragna tågavgångarna har dessutom påverkat sjukhusets möjligheter att få hit läkar- och sjuksköterskestudenter från Örebro universitet.

Bättre tågförbindelser från Avesta, Gävle och Örebro

Från Västerås har förbättringar gjorts med tätare trafik. Där är problemet i stället osäkerheten kring inställda och försenade tåg. Där upplever Kärrdahl Bedics att många känner att det inte går att pendla om de inte har en bil som backup. Från andra håll, Avesta, Gävle och Örebro, är avgångarna med direkttåg få och inte anpassade till normala arbetstider.

Vad kan ni själva göra för att locka folk att faktiskt ta sig hit?

– Det är svårt det här med tillägg och ersättningar, det är svårt att avgränsa till vilka det ska gälla. Det ska ju vara likvärdigt, man ska inte straffas för att man bor i Fagersta. Men vi jobbar på det, hur vi kan locka sköterskor att vilja ta sig hit, säger Beate Kärrdahl Bedics.

I klippet: ”Får vi ingen personal så får vi ingen jämlik vård” – så påverkas sjukhuset av pendlingsmöjligheterna till Fagersta.

Så vanligt är det med förseningar och inställda tåg på Bergslagspendeln

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så många tåg är försenade och inställda på sträckan Västerås-Fagersta-Ludvika. Foto: Audey Erath/SVT
  • Från Västerås går direkttåg upp mot Fagersta varje timme. Från Ludvika går tågen varannan timme med första morgontåget 05.25 och nästa 07.29. Då är man framme i Fagersta antingen 06.10 eller 08.14.
  • Vill man pendla till Fagersta från andra städer är turtätheten inte lika frekvent eller anpassad till normala arbetstider. Från Avesta Krylbo går direkttågen var fjärde timme, där första morgontåget lämnar stationen 05.21 för att vara framme i Fagersta 05:47. Där emellan går buss varje timme, men som då dubblerar restiden, från 25 minuter till 52 minuter. 
  • Från Gävle avgår två direkttåg på vardagasmorgnarna vid 04.15 och 08.17, då man är framme 05.47 och 09.49.
  • Från Örebro går det första direkttåget till Fagersta en vardagsmorgon först vid 08.48, då är man framme 09.48. Tidigare fanns en avgång vid 07.17 som drogs in under pandemin, men som Tåg i Bergslagen meddelat att man inte kommer återinföra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.