Mortaza Hoseini, 19 år, var tidigare hemlös och sov hemma hos kompisar. Nu måste han flytta från boendet för ensamkommande som han har bott på i nästan ett år. Foto: Audrey Erath

Mortaza, 19, riskerar att bli hemlös när boende för ensamkommande stänger i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Sedan hösten 2018 har Svenska kyrkan drivit två boenden på Lövudden i Västerås för ensamkommande som tidigare varit hemlösa. Men nu ska boendet stänga.

– Jag känner mig orolig och stressad, det är jättesvårt att hitta lägenhet, säger Mortaza Hoseini som tidigare var hemlös i ett år och nu är en av dem som inte vet vart han ska ta vägen.

Förra hösten rapporterade SVT Västmanland om en ny grupp hemlösa i Västerås – unga ensamkommande killar, främst från Afghanistan. De har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen och kan betala hyra med CSN-bidrag eller ibland med försörjningsstöd. Men när de fyllt 18 år omfattas de inte av socialtjänstens boende- och etableringsstöd och får därför ingen hjälp med att hitta boende.

– Det är en grupp som inte har några föräldrar eller släktingar i Sverige och vännerna och det nätverk man har här har samma förutsättningar som en själv, säger Minna Blom, samordnare för de två boenden som Svenska kyrkan drivit sedan i höstas för ensamkommande i Västerås.

Minna Blom, boendesamordnare. Foto: SVT

Stor hjälp från civilsamhället

Svenska kyrkan har hyrt lokalerna av KFUM och drivit verksamheten med hjälp av ett treårigt statsbidrag och ett bidrag från den kommunala nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Totalt har det bott 35 ensamkommande killar här, mellan 18 och 21 år. Men i september tvingades det ena boendet att stängas hastigt på grund av brister i brandskyddet. Tack vare ideella krafter och engagemang från Minna Blom har man lyckats hittat hyfsat permanenta lösningar åt alla killarna som bodde där.

– Jag är så otroligt tacksam för att det finns människor som vågar tro på att de här ungdomarna ska klara av det här och för all hjälp från civilsamhället, som hjälpt till med flyttar, letat boenden och nu stöttar upp med att hitta möbler.

Oro och uppgivenhet

Men nu kommer även det andra boendet att stängas eftersom statsbidraget börjar ta slut.

– Många tänker nog att det ska lösa sig även för dem, men visst finns det lite uppgivenhet och oro just nu. Det är inte första gången de här ungdomarna står på en tröskel där de inte vet var de ska ta vägen. En del har bott på gatan tidigare, så det här smäller tillbaka lite traumatiskt för dem, säger Minna Blom.

I klippet berättar Mortaza Hoseini om hur han kände när han tidigare var hemlös under ett år.

Den nya gymnasielagen

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.

De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.

En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.

Hittills har 10 700 personer ansökt om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Nästan 7 500 har fått ja, medan drygt 3 000 fått nej.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.