Som en jourhavande projektledare – det här är TiB Foto: SVT Design

MSB märker av kommunernas ökande TiB-intresse

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap märker ett ökat intresse från kommunerna när det gäller utbildningar som riktas till funktionen Tjänsteman i beredskap, TiB.

– Min uppfattning är att det blivit vanligare hos kommunerna, det är fler som kommer till våra kurser, säger Clara Osvald lärare på MSB.

En tjänsteman i beredskap är en nyckelperson i en organisations krisberedskap.

Det finns krav på exempelvis vissa statliga myndigheter med ansvar inom krisberedskap att funktionen ska finnas. Dock inte på kommuner, där är det frivilligt och det är därför det ser olika ut.

– De avgör själva om de har behov av det. Kommuner har ju annan typ av beredskap, till exempel inom räddningstjänst eller socialtjänst och en del upplever att det räcker, säger Clara Osvald.

Västerås är en kommun där funktionen funnits relativt länge och där beskrivs den förenklat som en ”jourhavande, väldigt duktig, projektledare”.

Men även fler av de mindre kommunerna i Västmanland tittar nu på att införa det, i Fagersta görs det under 2021.

– Det är fler som kommer från kommuner till våra kurser, som också använder benämningen TiB på rollen. Men om det de facto blivit fler i landet vet jag inte, säger Clara Osvald. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.