Hedströmmen: nu ska en del av den i höjd med Baggå skyddas genom att ingå i ett Naturreservat Foto: SVT

Mycket att skydda i nya reservaten

Publicerad

Nu får Västmanland tre nya naturreservat. Det handlar om Örtjärnsskogen och Baggå i Skinnskattebergs kommun samt Rödmossen i Norbergs kommun. I och med det så har Västmanland hela 104 naturreservat.

Syftet med skyddet är bland annat att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer och tillgodose behovet av områden för friluftslivet. Här är de senaste tillskotten bland Västmanlands naturreservat:

  • Baggå (Skinnskatteberg)

Här skyddas en 550 meter lång sträcka av Hedströmmen med förekomst av öring och flodpärlmussla.  Strandbankarna skyddas också med flora och nedfallna träd som innebär ett rikt insekts- och fågelliv. Det är främst eftersom den hotade flodpärlmusslan finns här som området nu blivit ett reservat. Med runt 100 musslor har strömsträckan ett av länets starkaste bestånd och anses därför skyddsvärt. Öringen och flodpärlmusslan lever i symbios och flodärlmusslans larver sprids med öringar i vattnet och artens överlevnad är därför strakt knuten till öringbeståndet. Därför ska även öringens livsmiljöer skyfddas och förbättras så båda arterna kan fortleva framöver.

  • Örtjärnsskogen (Skinnskatteberg)

Här ska ett skogsområde med gammelskog om ca 110 ha skyddas. Området består av kuperad mark med gammal blandskog av lövskog, tall och gran. Det finns mycket fällda träd som ger en stor del död ved som är viktig för bland annat insekts- och fågelliv. Örtjän med sina branta starndsluttningar med lövskog anses skyddsvärda och i området finns flera olika arter av ovanliga växter, mossor och lavar. Även tretåig hackspett och tjäder förekommer.

Området är också viktigt för friluftslivet, bland annat går Bruksleden genom där och området beskrivs kunna ge ett orört intryck och vildmarkskänsla.

  • Rödmossen (Norberg)

Här ska detta så kallade rikkärr på ca 14 ha bevaras. Ett rikkärr är ett kärr med kalkriktvatten där växtligheten i och runt det är extra rik. Det finns få av dessa i landet och på bara några enstaka platser i Västmanland. Området består av kärr, skog och trädklädda sumpskogsmiljöer. Skogen är gammal men bär spår av skogsskötsel i stora delar.

Rödmossen är botanisk rik med bland annat flera arter av orkideer och mossor och även andra ovanliga växter av vilka flera är upptagna på den nationella rödlistan och som är värda att bevara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.