Så här såg det ut när dykar på 190 meters gruvdjup hittade de mystiska tunnorna i en bergssal i Sala Silvergruva. Foto: Anders Torstensson

Mysteriet med tunnorna i Sala silvergruva är löst: ”Nu vet vi vad de användes till”

Uppdaterad
Publicerad

Några tunnor som hittades i Sala Silvergruva 2006 har länge varit en gåta för historiker och gruvkännare. Men i februari hittades en opublicerad skrift som förklarar allt.

– Nu förstår vi äntligen vad tunnorna använts till, säger Andreas Wollmer som är marknadschef på Sala Silvergruva.

Under flera års tid har dykare kartlagt resterna av livet nere i gruvan. Under vattenytan har ölflaskor, gruvarbetares tofflor, små hovspår från hästar och andra föremål hittats. De flesta sakerna har man känt till och kunnat placera i ett sammanhang men tunnorna som hittades på 190 meters gruvdjup har förblivit en gåta.

Det var inte förrän i februari i år som pusselbitarna föll på plats. Då hittades ett dokument som skrivits av den gamle disponenten vid gruvan Gustaf Granström (1851 – 1941). Dokumenten beskrev hur tunnorna varit en viktigt del i gruvans industrialisering och ett nytt sätt att utvinna silver ur gruvan.

I klippet ovan får du höra hur tunnorna användes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.