Nämndordföranden: ”Det är inte okej”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya schemasystemet inom omsorgon i Västerås där personalen endast har två veckors varsel väcker starka reaktioner och många har hört av sig till oss. Nu bemöter politikerna kritiken.

– Jag tycker inte det är bra med sådana här korta respiter, som jag förstår så kan inte ens personalen planera sin ledighet inför jul. Det tycker jag inte är okej, säger Solveig Nilsson (S) ordförande för Äldrenämnden.

Solveig Nilsson har fått höra många synpunkter från sina vänner inom vården och förstår frustrationen.

Schemakaos i Västerås

– Jag skulle inte heller vilja ha en sådan arbetssituation och det var väl inte så någon tänkte när vi började prata om önskad tjänstgörighetsgrad. Jag hoppas att man kommer lösa det här nu, säger hon.

Solveig Nilsson hoppas att det här löser sig med tiden och att kommunikation krävs mellan beställarna och utförarna, som i det här fallet är Proaros.

”Måste ha mer is i magen”

Jonas Cronert är ordförande för styrelsen Proaros och är inte främmande för att göra förändringar med processen.

– Absolut öppnar vi möjligheten för att vässa det här systemet. Men det är svårt att förutse nu. Det har bara gått tre veckor med det nya systemet. Man måste nog ha mer is i magen så vi kan utvärdera. Det är för tidigt att se några effekter på så kort tid, säger Jonas Cronert.

Han menar att det ännu inte går att se om de delade turerna har ökat, som SVT Västmanland tidigare har fått larm om, men menar att om så är fallet så måste något göras.

– Det är tydligt från politiken. Vi vill se en minskning av delade turerna och på sikt vill vi ju helst arbeta bort de helt. Vi tycker inte delade turer är ett modernt sätt. Om det visar sig att de har ökat markant så kommer vi behöva fatta nya beslut om att de ska minska, säger Jonas Cronert.

Starka reaktioner

Vi har fått många reaktioner på det nya schemasystemet inom omsorgen i Västerås. Via mail och sociala medier har vårdpersonal runt om i kommunen hört av sig.

En person beskriver hur det ej går att påverka sitt schema trots att det ska gå att anpassa sitt schema i dialog med närmaste chef:

”Jag har fått mer problem med ofta återkommande värk i nacke och axlar. När detta skulle börja fick vi möjlighet att tala om särskilda önskemål, som vilka helger vi ville jobba och när vi behövde vara lediga. När schemat kom så hade de lagt precis tvärtom.”

En annan påpekar att det känns som att bli bestraffad bara för att man genom ökad tjänstgörighetsgrad ska kunna leva på sin lön:

”Vi blir lidande då vi äntligen fått igenom att få jobba heltid. Det känns som om arbetsgivaren straffar oss för att vi vill kunna leva på vår futtiga lön nu och även när vi blir pensionärer.”

Det är många uppgivna känslor runt om i kommunen där vårdpersonalen inte tycker att kommunen inte lyssnar på deras synpunkter. En person vittnar om hur det ser ut dagligen på arbetsplatsen:

”Du har tankarna HELA tiden på hur du skall arbeta nästa period. Sista schemat fick jag inte en enda dagtur på 4-veckor. Det är INTE bra. Man mår dåligt hela tiden psykiskt. DET ÄR BARA SKIT… Det är det enda som man pratar med sina kollegor om, schemat, schemat, schemat…VI ORKAR INTE LÄNGRE… DET BLIR SJUKSKRIVNINGAR…”

Varken facket Kommunal eller vårdpersonal uppger att de inte kan rekommendera folk att jobba för Västerås stad i nuläget. Andra påtalar risken med att personal också kommer försvinna från kommunen:

”Hoppas det blir bättre snart annars riskerar vi nog att få rejäl brist på personal inom vården överhuvudtaget. Vi jobbar med människor och ändå är det viktigast med ekonomin istället för att personal och kunder ska må bra.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schemakaos i Västerås

Mer i ämnet