Foto: Caroline Slotte/SVT

Nätporren blir ungdomarnas sexualkunskap: ”Det är alarmerande”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt skolkuratorn Lotta Kajving börjar ungdomar allt lägre ned i åldrarna kolla på porr som innehåller våldsinslag, ofta redan i 12-årsåldern. Hon menar att det gör att ungdomarna får en skev bild av sex.

– Det är förnedring och övergrepp, inte sex, säger hon.

Inga filter för vad man kan komma åt på internet, våldsporr och att kvinnor är förtryckta i många porrfilmer. Det är några anledningar till att Lotta Kajving menar att man bör jobba förebyggande med ungdomars porranvändning.  

– Det är mer än akut. Vi måste informera alla vuxna. När jag berättar om vad ungdomarna ser på för porr säger många föräldrar att de inte vill se. Men då svarar jag att det är det här era barn ser, säger Lotta Kajving.

Musikhjälpen Västerås

”Låt inte porren bli ungdomarnas sexualkunskap”

Gränser som tänjs, hur ska sex vara och vad som är okej, det är samtalsämnen och frågor som Kajving får av elever. 

– Ibland får jag frågor om man kan säga nej till till exempel strypsex. Det är skrämmande. Låt inte porren bli ungdomarnas sexualkunskap, säger skolkuratorn Lotta Kajving oroat.

Trots det är Kajving hoppfull i och med Musikhjälpens tema ”Sex är inget vapen”.

– Jag hoppas det blir en ögonöppnare och att vi börjar jobba förebyggande aktivt med frågan, säger Lotta Kajving.

Hör mer i klippet om hur nätporren påverkar ungdomarnas sexliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen Västerås

Mer i ämnet