Så här kan det se ut när förskolebarnen är på online-äventyr med nättrollen Trixa och Fixa. Foto: Melker Blomberg/SVT

Nättrollen och Kjell Kritik – populära gäster på Bjurhovdasmyckets förskola

Uppdaterad
Publicerad

Ibland när pedagogerna är på rast dyker trollen med de rosa lockarna upp. Tillsammans med kompisen surfplattan får de förskolebarnen på Bjurhovdasmycket i Västerås att närma sig frågor om källkritik och hur man är en bra kompis på nätet.

Förskollärarna Linda Bjällerstedt och Sara Bergström har både nominerats till och fått pedagogiska pris för sitt arbete med karaktärerna och deras syfte.

– Vi vet ju att även små barn, så små som de här som är mellan tre och fem år, är ute på nätet. Och då kände vi att vi har ett ansvar, både när det gäller källkritik men också hur man ”är” på nätet, säger de.

Sedan två år tillbaka står det inskrivet i förskolans läroplan, att även de ska arbeta för att ge barnen en digital kompetens. Enligt Skolverket är det dock olika hur långt förskolorna kommit i sitt arbete och hur aktivt det är.

Se i klippet hur det kan se ut när Fixa och Trixa och Kjell Kritik dyker upp på förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.