Nattvandrarna i Fagersta har ledsnat: ”Om inte fler engagerar sig måste vi lägga ner”

Uppdaterad
Publicerad

Nattvandrarna i Fagersta får ofta uppskattning och tumme upp i sociala medier, men i verkligheten är engagemanget lågt. Nu har Mikael, Elin och Henrik, som vandrat i många år, ledsnat på att så få ställer upp.

– Om inte fler engagerar sig snart så måste vi kanske lägga ner, säger Elin Vestholm.

Just den här fredagskvällen, när många ungdomar är på Folkets Hus för att titta på Sean Banan, är det ovanligt många nattvandrare, fem stycken. Men ofta är det bara Mikael Djupenström och paret Elin och Henrik Vestholm som vandrar, något som de gör helt ideelt.

– Jag tycker att man kan ta ansvar även för andras barn och jag gör det här för att skapa trygghet, jag vill ju att mina barn ska känna det när de är ute, säger Elin Vestholm. 

Engagemang i vågor

Det svala engagemanget är visserligen inget nytt. Enligt Mikael Djupenström har det gått i vågor under de tio år han nattvandrat.

– Jag vet inte riktigt varför det är så, kanske är det tv:n och mysiga hemmakvällar som lockar. Det är synd, för det är kul att gå. Det är roligt att träffa ungdomarna och prata med dem. Och det är viktigt att synas och vara en vuxen förebild på byn som ibland kan säga till om det blir lite fel, säger han.

I klippet: ”Vi begär inte så mycket” – därför vill nattvandrarna att fler vuxna engagerar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.