• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: Henrik Montgomery/TT

Unga kvinnor upplever mest otrygghet – nu ska Fagersta bli tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Avsaknaden av belysning, skymd sikt och grupper av människor och deras beteende skapar mest otrygghet. Det visar svaren i Fagersta kommuns nya trygghetsundersökning.

Undersökningen genomfördes i Fagersta under sommaren och totalt 118 personer, varav 82 var kvinnor, svarade på frågor om hur de upplever tryggheten i kommunen. De som deltog fick också markera trygga och otrygga platser på kartor och ge förslag på förbättringar för att öka tryggheten.

Fler poliser och bättre belysning

Det handlar dels om mer polisnärvaro, fler vuxna synliga på stan på kvällar och helger, dels efterfrågas bättre belysning på bland annat stationer och busshållsplatser. Men även kameraövervakning, mer kollektivtrafik kvällstid och mer kvällsöppna aktiviteter efterfrågas.

Unga kvinnor var de i undersökningen som kände störst otrygghet och valde i mycket större utsträckning än andra svarande bort att besöka platser och att delta i aktiviteter för att de kände sig otrygga.

Jobba vidare

Kommunen ser stor skillnad på vilka platser som upplevs otrygga och trygga och att det varierar med vem som svara och till exempel årstid.

Man ska nu i kommunen jobba med resultatet tillsammans med polisen, Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund och Norra Västmanlands Utbildningsförbund.

Trygga platser

En effekt av enkätens resultat är att kommunen snart kommer att lansera en e-tjänst på sin hemsida som heter just ”Trygga platser”. En ny trygghetsundersökning kommer att genomföras i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer