Robert Wallén, polisområdeschef i Västmanland. Foto: Melker Blomberg

”Läget i Västmanland har varit exceptionellt”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 30 poliser slutat, utredningar läggs på is och i Fagersta har det gått så långt att väktare ska patrullera gator för att medborgarna ska känna sig trygga.

– Läget är ansträngt, i Västmanland har det varit nästan exceptionellt, säger Robert Wallén, nya polisområdeschefen i Västmanland.

Han kommer närmast från Sörmland där han också var polisområdeschef. Sedan drygt en månad är han på plats i polishuset i Västerås.

Västmanland har haft många chefer och det har varit täta chefsbyten på sistone. Hur länge stannar du?

– Min plan är att sitta den förordade tiden och jag kommer gärna vilja ha förlängning på den perioden också.

LÄS MER: Robert Wallén blir ny polischef i Västmanland

Hans första intryck av myndigheten är positiv.

– Det finns en väldigt hög kompetens här och ett jättestort engagemang hos medarbetarna, vi har löst situationer även fast de är svåra. Det har märkts tydligt nu på slutet när vi har haft ett ansträngt läge – trots att vi inte räcker till på alla håll lyckas vi ändå lappa och laga och få ihop verksamheten.

Det ansträngda läget beror till stor del på de många morden och skjutningar som skett, enligt Wallén.

– I princip så började det med morden i Arboga i fjol. Därefter har vi haft omkring åtta stora utredningar där vi haft mellan 40 och 50 personer som varit uppbundna i de här ärendena. Konsekvensen är att vanliga brott, om man nu får använda det uttrycket, eller mängdbrotten som drabbar många människor, inte hunnits med att utreda. Jag tror att de flesta kan ha förståelse för det.

Har prioriterat rätt

Robert Wallén tycker att polisen gjort rätt prioriteringar.

– Allvarliga våldsbrott och sexualbrott har alltid företräde. Jag bedömer att det inte kommer att se ut så här på sikt, ibland så drabbas vi mer eller mindre av grova brott.

Enligt flera poliskällor så har den som bor i Västmanland sämst möjlighet i hela landet att få sitt ärende handlagt på grund av för få utredare. Vad har du för kommentar till det?

– Jag törs inte svara på om det är så, men det jag kan se är att det är väldigt ansträngt hos oss. Vi har fått stöttning från övriga regionen, bland annat tio utredare som hjälper till i de här grova brottsutredningarna.

LÄS MER: Polisen: Läget är ansträngt

Som jag har förstått det så kommer ni också  att nyanställa pensionerade poliser?

– Ja, det är riktigt, vi har väl pratat med sex stycken. Det är ett sätt att hantera den här situationen och de ska jobba med mängdbrotten.

Hittills i år har 30 poliser slutat i Västmanland, några har gått i pension, andra har gått vidare inom polisen nationellt men många har gått vidare till helt andra yrken.

– Det är en ganska betydande minskning om man sätter det i relation till att vi är 430 medarbetare. Det är inte bara ett numerärt tapp, vi har även tappat i kompetens.

”Vi behöver bli fler”

Vilken är den viktigaste frågan för polisen i Västmanland?

– Jag tycker inte om att prata om resursfrågan, men resurs är nyckeln just nu. Vi behöver bli fler anställda hos oss. När det är så här kärvt så ställs de än högre krav på att vi prioriterar rätt och att vi använder medarbetare och kompetens på rätt sätt. Det är den största utmaningen nu.

Apropå prioritering – i våras lovade ni i ett medborgarlöfte att det skulle bli ett nytt poliskontor på Bäckby men ännu har inget hänt?

– Vi ska ha ett möte med kommunen den här veckan. Det som hände, efter beslutet, var att förutsättningarna förändrades. Vi hade fått en lokal men den passade inte. Så nu ska vi försöka hitta en annan lokal. Det ska vara klart i närtid.

Väktare ska patrullera på gator

Finns det resurser till ett poliskontor då?

– Ja, vi har resurser till det, det handlar väldigt mycket om att göra rätt prioriteringar.

Men i Fagersta ska ju väktare patrullera gatorna för att folk känner sig otrygga och de har också upplevt en minskad polisiär närvaro. Ska det vara så?

– Vi tycker att det är jättebra att kommunerna är engagerade och involverade i vårt område när det gäller att skapa trygghet och förebygga brott. Sen är det naturligtvis inte positivt om man gör det för att man tycker att vi inte uppfyller vår del av uppdraget. Det är ett problem för oss att räcka till -  att både kunna prioritera upp verksamheten och vara närvarande i utsatta områden och samtidigt finnas närvarande på mindre orter och kommuner.

”Vi har allvarliga bekymmer”

Du pratar om en polis i kris?

– Ja, det är ett väldigt ansträngt läge, sen tycker jag att kris är ett för hårt ord att använda. Polisens uppdrag är väldigt mångfacetterat, det är mycket vi vill göra inom olika områden. Vi har krav från både allmänheten och politiker och där har vi allvarliga bekymmer just nu att uppfylla det fullt ut.

Robert Wallén ser ändå hoppfullt ut på framtiden.

– Vi kommer att få fler aspiranter och den dialog vi har i regionen pekar på att vi kommer att bli fler. Västmanland är ett prioriterat polisområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.