Foto: SVT, TT

Polisen: Läget är ansträngt

Uppdaterad
Publicerad

Tre mord, ett misstänkt mordförsök, skottlossningar och flera andra grova brott. Läget i polishuset beskrivs som ansträngt. Flera utredare har tvingats bryta sin semester och polisen har lånat in personal från hela regionen.

– Ja, det är en klar utmaning för oss. De här ärendena prioriterar sig själva, så att säga. Vi drar ihop personal med olika kompetenser och sen kör vi på. Ambitionen är alltid att snabbt komma till en lösning, inom några timmar eller några dagar. Ibland går det bra, men ibland så tar det väsentligt längre tid, säger Johan Stenvi vid polisens utredningssektion.

Många grova brott

Polisen i Västmanland har många grova brott på sitt bord just nu. Under sommaren har bland annat en 22-åring skjutits i centrala Västerås. Ett fall med många misstänkta, förhör och utredningsåtgärder som lett till att en 19-åring häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

LÄS MER: 19-åring häktas för mordförsök efter skottlossning i Västerås

En annan händelse som krävt stora resurser är när en kvinna i 55-årsåldern dödades mitt på öppen gata i Surahammar. Polisen jobbar just nu med ett antal olika teorier men enligt flera poliser – oberoende av varandra – kan mordet på den 55-åriga kvinnan vara ett vansinnesdåd.

Ett annat fall som gäckar polisen handlar om en 57-årig kvinna som försvann spårlöst från sitt hem på Pettersberg i Västerås i maj. Polisen tror att hon kan ha mördats och på torsdagen dök polisen i Svartån efter kvinnan.

LÄS MER: Polisen dyker nära försvunna kvinnans hem

På torsdagen hittades också en man skjuten i benet i ett skogsparti vid Norrleden i Västerås. Polisen har inlett en förundersökning gällande synnerligen grov misshandel, och det finns en misstänkt.

Finns inget samband

Just nu arbetar ett 50-tal poliser enbart med mordutredningarna. Och när det gäller den senaste tidens grova brottslighet så ser polisen inget samband. Men det är oroligt i Västerås undre värld.

– Det kan handla om knarkaffärer eller hämndaktioner. Eller ett bråk som slutar i ett grovt våldsbrott.

Vardagsbrotten, som kan drabba dig eller mig, hamnar långt ner på polisens prioriteringslista.

– Det är klart att det påverkar utredningsverksamheten, det måste jag ärligt säga. Vi har stora utmaningar, framför allt på utredningssidan, för att ta ikapp det här. Vår redovisning av enklare brott står ju mer eller mindre still när vi fokuserar så mycket på de grövre brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.