Fagersta och Köping är två av kommunerna i Västmanland där otryggheten upplevs ha ökat det senaste året. Foto: Melker Blomberg/SVT

Otryggt med få poliser

Publicerad

Flera kommuner i Västmanland har upplevt en ökad otrygghet under det senaste året – mycket till följd av bristande polisnärvaro. I Köping hålls ett öppet möte under onsdagskvällen, där tryggheten ska diskuteras.

– Vi har fått mycket synpunkter från våra kommuninvånare att man har upplevt en otrygghet till exempel i centrum och det har ju också gått så långt att handlarna har anställt en ordningsvakt för att öka tryggheten, säger Roger Eklund (S), kommmunalråd Köping.

Ska prata trygghet med invånarna

Eklund menar att det är polismyndigheten som måste stå för tryggheten.

Roger Eklund (S)

–Sen är de viktigt att vi som kommun också kan komplettera deras arbete med våra insatser. Därför har vi bjudit in till ett möte på onsdag där vi ska prata om trygghet med kommuninvånarna. Så då blir det ett öppet möte om tryggheten, säger han.

”Behövs mer än bevakning och patrullering”

Fagersta är ett exempel på kommun som anlitat väktare för att öka tryggheten bland kommuninvånarna.

– Det är inte så att kommunen skall behöva göra sådana här saker, utan ordningsmakten det ska vara polisen förstås, men det kommer behövas samverkan tillsammans för att skapa trygghet, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande Fagersta.

– Det är ju mer än bara polisär bevakning och patrullering, man måste jobba förebyggande också, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande Fagersta.

Räkningen för vinterns väktarkostnader skickades sedan till polisen, som dock inte betalade den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet