Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Linda visar upp sina egenodlade grönsaker. Foto: SVT/William Kvist

Ekoodlaren Linda odlar en kvarts ton mat varje år – på sin radhustomt i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ekoodlaren Linda Holtby odlar en kvarts ton mat varje år på sin radhustomt. Självhushållaren är en av de talare som äntrade scenen i Vasaparken under fredagseftermiddagen för att diskutera klimat- och hållbarhetsfrågor på Naturskyddsföreningens riksstämma. – Det mesta som man kan äta går att odla själv – man behöver inte gå till affären, säger Linda Holtby.

Naturskyddsföreningen arrangerar sin riksstämma i Västerås 16–18 juni. På agendan står aktiviteter som panelsamtal, nätverksträffar och festligheter för att lyfta de klimatfrågor som engagerar föreningens 200 000 medlemmar.

”Behöver inte gå till affären”

I fredagens panelsamtal lyfte ekoodlaren Linda Holtby frågor kring framtidens mat och jordbruk.

– Det mesta som man kan äta går att odla själv. Man behöver inte gå till affären. När man börjar odla så får man också ett band till maten man äter. Matproduktionen är väldigt viktig om vi ska få ett hållbart samhälle i framtiden.

Naturskyddsföreningens avgående ordförande Johanna Sandahl menar att matproduktionen kan ha en stor påverkan på miljön.

– Till exempel så behöver kemikalieanvändningen i jordbruket minskas, men det är också viktigt att minska användningen av fossila bränslen, säger Johanna Sandahl.

Lokalt fokus

Enligt henne finns det en vid bredd i de frågor som föreningen diskuterar men att stort fokus läggs på att stöda de över 270 lokala föreningar runt om i landet.

– Västerås har precis som många andra städer en utmaning i stadsplaneringen. Det kan handla om användningen av fossila bränslen, men också att bygga fler cykelbanor och grönytor, säger Johanna Sandahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.