Foto: SVT/Arkiv

Naturvårdsbränning i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen planerar länsstyrelsen en naturvårdsbränning i naturreservatet Lappland i Skinnskatteberg.

Naturvårdsbränningen innebär att lukt av rök kan kännas kring området.

Väderprognosen för i dag säger att det kommer vara sydvästliga vindar. Enligt länsstyrelsen innebär det att röklukt också kan kännas i trakterna kring Virsbo och Fagersta.

Fick avbrytas förra gången

Området är beläget i naturreservatet Lapplands sydvästra delar, cirka fem kilometer sydost om Skinnskatteberg. Bränningen är en fortsättning av det arbete som påbörjades i naturreservatet i maj.

Det arbetet fick avbrytas på grund av att förutsättningarna för att genomföra hela bränningen på ett säkert sätt ändrades.

– Gick jättebra, sen började det regna. Så då fick vi skjuta upp det, säger David Isaksson, bränningsledare.

Det är tre myrholmar som ska brännas, i maj hann man med en av dem. SMHI gick under måndagsmorgonen ut med att det är stor risk för gräsbränder i länet. Detta kommer dock inte stoppa den planerade bränningen i dag.

– Vi har väntat på ett bra läge. Det är ganska få dagar på året som det går att bränna. Det ser bra ut i dag så vi kommer göra ett försök, säger David Isaksson.

Del i projekt

Bränning är en del i ett femårigt naturvårdsprojekt, där 13 andra Länsstyrelser medverkar. Sammanlagt ska länsstyrelserna genomföra runt 120 naturvårdsbränningar under projektperioden.

Tips om du är vid brandområdet

• Respektera avspärrningar och information om var du får vara.

• Röken stiger oftast snabbt uppåt, men kan sjunka mot marken på kvällen.

• Undvik att vara i området den närmaste tiden efter eldningen. Det är inte förbjudet område, men träd som brunnit kan falla och det är även sotigt.

Källa: Länsstyrelsen Västmanlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.