Bilden är en arkivbild. Foto: SVT/arkiv

Fel att neka hivpositiv plats i skyddat kvinnoboende

Uppdaterad
Publicerad

Den hiv-positiva kvinnan sökte skydd för sig och sina barn, men när kvinnoboendet fick veta att hon bar på viruset nekade de henne plats. Nu har kvinnojouren dömts att betala skadestånd till kvinnan.

20.000 kronor plus ränta i diskrimineringsersättning ska kvinnojouren betala, enligt domen från Västmanlands tingsrätt.

Fick plats via socialtjänsten

Det var i november 2015 som kvinnan sökte skydd till sig och sina barn via socialtjänsten i en västmanländsk kommun. Hon hade blivit hotad av en granne.

Socialtjänsten i den aktuella kommunen meddelade att det fanns en plats för kvinnan på kvinnojourens skyddade boende, som det fanns avtal med. Men väl där, när det under ett möte blev känt att kvinnan bar på viruset menade ledningen för boendet att kvinnan inte längre kunde få någon plats.

Som skäl ska föreståndaren ha angett att smittan kunde spridas till andra på boendet, bland annat eftersom matlagning skedde gemensamt.

Enligt anmälan ska kvinnan också ha blivit ombedd att inte använd toaletten.

SVT har tidigare rapporterat att trots att överläkare informerade boendet om den minimala smittorisken, och att kvinnan själv berättat att hon fått utbildning kring HIV och att hon inte var smittsam då hos stod under behandling så vidhöll boendet sin ståndpunkt.

Änmälde till DO

Händelsen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen som menat att boendet missgynnat kvinnan

” genom att behandla henne sämre än andra kvinnor och som inte har Hiv skulle ha behandlats i en jämförbar situation. Missgynnandet har samband med kvinnans förmodade funktionsnedsättning i form av en förmodad smittorisk kopplad till hiv” skriver de bland annat.

Kvinnojouren har medgett käromålet enligt domen från Västmanlands tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.