Nio personer åtalas i omfattande knarkhärva i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer åtalas för flera fall av grovt narkotikabrott. En av dem åtalas tillsammans med två andra personer även för grovt penningtvättsbrott. De flesta brotten har begåtts i början av 2022 i Köping, men även i Västerås och Örebro, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt kammaråklagare Sophia Berling handlar det bland annat om flera fall av grova narkotikabrott, för att de handlat med cannabis, de narkotikaklassade tabletterna oxykodon och kokain. Men det handlar även om grovt penningtvättsbrott, grovt vapenbrott och olovlig körning. 

– Jag menar att flera av brotten måste betraktas som grova eftersom det varit fråga om stora mängder narkotika och hanteringen har varit led i organiserad brottslighet, säger kammaråklagare Sophia Berling som är förundersökningsledare.

Tålamod och tid

– När polisen inledde spaning i ärendet bekräftades bilden av en omfattande narkotikahandel. Utredningsarbetet har präglats av tålamod och tid vilket har varit nödvändigt för att kunna säkra så bra bevis som möjligt, säger Lena Kjellmodin, tillförordnad sektionschef på utredningssektionen i Västmanland.

Tre personer åtalas för grovt penningtvättsbrott för att de har hanterat pengar som kommit från narkotikaförsäljningen.

Fem personer har varit häktade sedan i mars och en sjätte sedan i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.