Nazistisk organisation får rätt att demonstrera i Fagersta på 1 maj

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraterna, Liberalerna och en nazistisk organisation har alla tre fått tillstånd av polisen att anordna så kallad ”allmän sammankomst” i Fagersta på 1 maj, vilket krävs för att till exempel få demonstrera.

Polisen har specificerat hur en eventuell demonstration av den nazistisk organisationen kommer att genomföras. Starttid är 12.00 och efter en march genom samhället kommer den avslutas med tal på Järntorget i Fagersta. Sluttid ska vara klockan 15.00.

Oklart om den genomförs

– Den nazistiska organisationen har beviljats tillstånd men det går i dagsläget inte att säga om demonstrationen faktiskt kommer att genomföras, om så blir fallet är polisens uppdrag att se till att sammankomsten kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt utan ordningsstörningar, säger Robert Wallén polisområdeschef i Västmanland.

Vägar kan stängas av

Under dagen kan bilvägar tillfälligt komma att stängas av. Polisen kommenterar i ett meddelande på sin hemsida varför de gett den nazistiska organisationen tillstånd att demonstrera i Fagersta.

– Demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad liksom yttrandefriheten vilket innebär att alla ska få uttrycka sina åsikter i enlighet med gällande lagar. Opinionsyttringarna får däremot inte vara brottsliga, säger Robert Wallén.

Om riskerna

– Det har gjorts en hot- och riskbedömning och polisen har en framtagen resurs för att kunna hantera de eventuella ordningsstörningar eller brott som begås. Det har tidigare förekommit ordningsstörningar vid den här typen av demonstrationer vilket gör att vi förbereder en polisinsats. Polisen kommer rapportera de som bryter mot lagen och vidta de åtgärder som krävs för att upprätthålla ordningen, säger Robert Wallén.

Socialdemokraterna har fått tillstånd att demonstrera mellan klockan 10 och 12, Liberalerna mellan klockan 13 och 15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer