En ny gata i Norberg kan komma att uppkallas efter keramikern Lilian Fernqvist. Foto: Privat och SVT

Norberg kan få första gatan uppkallad efter en kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Carl von Linné, Christopher Polhem och Ferdinand Boberg är kända män med varsin gata i Norberg. Än så länge saknas det gator uppkallade efter betydelsefulla kvinnor, men nu vill ett medborgarförslag att kommunen ändrar på saken – och att Lilian Fernqvist blir den första.

Just nu pågår arbetet med att anlägga en ny gång- och cykelväg i Norberg, som kommer gå från Frida Hansdotters arena, över Norbergsån, till Källskolan och Centralskolan på andra sidan. Än så länge är gatan namnlös, men Torbjörn Norgren, till vardags fritidspolitiker i Partiet för Norbergs Framtid, har lagt ett medborgarförslag på ett passande namn.

– När jag såg att Västerås har ett antal gator med kvinnonamn tänkte jag att det måste vi ha även här i Norberg.

Torbjörn Norgren Foto: SVT

Då kom tanken på en Lilian, som gjort en stor insats för turismen här i Norberg, säger han.

Den Lilian han har i åtanke är keramikern Lilian Fernqvist som grundade och byggde upp det välkända konst- och hantverksmeckat Abrahamsgården som hon drev i nästan 25 år.

Gatunamn efter kända män

Norberg har sedan tidigare Linnévägen, Polhemsvägen och Bobergsvägen, uppkallade efter botanikern Carl von Linné (som besökte Mossgruvan 1734), uppfinnaren Christopher Polhem (som Polhemshjulet i Kärrgruvan är uppkallat efter), samt den framstående arkitekten Ferdinand Boberg (som växte upp i Norberg).

Avgörs i höst

Den enda gata i Norberg med ett kvinnonamn är Mariagatan, men det är inget memorialnamn. I höst avgörs det om Norberg får sin första gata uppkallad efter en kvinna – då ska Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd fatta ett preliminärt beslut på medborgarförslaget. Om de säger ja skickas det sedan vidare till Norbergs kommunstyrelse som får ta det slutgiltiga beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.