Mia Pettersson, ridskolechef Hamre ridskola. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

”Det är skillnad på skit och skit”

Publicerad

Två moderater i Norberg har föreslagit att kommunen borde kräva att ryttare och kuskar plockar upp hästbajset från allmänna vägar och motionsslingor. På Hamre ridskola i Västerås plockar man upp bajset efter organiserade ridturer på allmän väg – men man tycker inte det är rimligt att förvänta sig detta av varje enskild ryttare.

Ridskolan använder främst vägar där de inte anser att bajset behöver plockas upp, men när de gör organiserade turer åker de efteråt med bil, grep och sopsäck och plockar upp bajset.

– Men för den enskilda ryttaren blir det nog väldigt svårt att genomföra, säger Mia Pettersson, ridskolechef på Hamre Ridskola.

Hon menar att det skulle vara en säkerhetsrisk att ha med sig en grep på ridturerna.

– Det finns ju hästblöjor som är framtagna för olika tillfällen, men det kräver ju en viss invänjning. Hästar är ofta lite bakskygga. Så då skulle man vara tvungen att vänja alla hästar vid det. Att köpa sådana är nog väldigt långt ner på privatryttarnas prioriteringslistor.

Finns i lokala ordningsföreskrifter

Kommunerna har genom sina lokala ordningsföreskrifter möjlighet att ställa krav på hästägare att plocka upp bajset. I Västmanland har två kommuner, Arboga och Hallstahammar, infört sådana krav. I Fagersta finns inget uttalat krav, men kommunen förväntar sig ändå att ryttare inte lämnar bajs på gatorna.

– Vanligt förekommande är ju att ridning på vissa platser är begränsade till en viss period, och detta förutsätter att man som ryttare städar efter sin häst och/eller att Gata Park ansvarar för detta under den specifika perioden. Att ”skotta undan” hästspillning görs idag av vissa ryttare medan andra inte tar sitt ansvar eller inte bryr sig, skriver Lena Sundholm, kultur- och fritidschef i Fagersta kommun.

”Det är inga små högar”

Moderaterna Lennart Skansfors och Christer Filipsson i Norberg har sett att flera kommuner i landet har bestämmelser om att hästbajset måste plockas upp, och de hoppas att Norberg ska följa det exemplet.

– Vi norbergare är ett motionerande folk och vi rör oss mycket i kommunen. Vi vill inte trampa i hästbajs, varken i det eller några andra exkrementer, säger Lennart Skansfors.

Ryttare undviker ju helst bostadsområden – hur stort är problemet?

– För den enskilde som är ute blir det ett problem. Det är ju liksom inga småhögar, det är stora högar, säger Christer Filipsson.

Han vill inte diktera i detalj hur hästägarna ska få undan bajset från vägen.

– Det finns ju blöjor till exempel. Här på motionsslingan är det viktigaste att man får undan det så att det åker ner i diket. Det är klart att det är besvärligt för den som rider hästen – men det är ju likadant för oss hundägare. Vi måste plocka upp efter hunden, även om det är mycket mindre.

”Betydligt enklare plocka upp efter hunden”

Men Mia Pettersson på Hamre ridskola tycker inte att hästbajs går att jämföra med hundbajs.

– Jag är själv hundägare och att plocka upp efter hunden är betydligt enklare än att plocka upp efter hästen. Sedan är det ju skillnad på deras avföring. Hästarnas avföring består ju mest av gräs och vatten, och torkar snabbt i solen, säger hon.

Medborgarförslaget behandlas i Norbergs kommunfullmäktige under måndagen.

Det här gäller i din kommun

Arboga: ”Inom offentlig plats eller områden jämställda med offentlig plats ska avföring efter hund och häst plockas upp utan oskäligt dröjsmål”.

Fagersta: Inget krav på ryttare/kuskar att plocka upp hästbajset.

Hallstahammar: ”Fasta föroreningar efter hästar skall plockas upp på samtliga allmänna platser”

Kungsör: Inget krav på ryttare/kuskar att plocka upp hästbajset.

Köping: Inget krav på ryttare/kuskar att plocka upp hästbajset.

Sala: Inget krav på ryttare/kuskar att plocka upp hästbajset.

Skinnskatteberg: Inget krav på ryttare/kuskar att plocka upp hästbajset.

Surahammar: Inget krav på ryttare/kuskar att plocka upp hästbajset.

Västerås: Inget krav på ryttare/kuskar att plocka upp hästbajset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.