Under juldagen var ambulans, räddningstjänst och polis på plats vid företagets anläggning på Finnslätten. Foto: Jenny Berggren/SVT

Northvolt efter batteribranden: ”Varje situation behandlas med största allvar”

Publicerad

Branden och rökutvecklingen på Northvolt i Västerås på juldagen kommer att utredas som vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka. Polisen har upprättat en anmälan.

– Det är ju för att se så allt har gått rätt till i samband med det här, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Enligt polisen är det ett standardförfarande när någon kommit till skada och det inte direkt kan uteslutas att det handlar om en olycka. Även Arbetsmiljöverket är involverade. 

SVT Nyheter Västmanland har varit i kontakt med Northvolt som bekräftar via mejl att det var en battericell som började brinna. 

– Och släcktes direkt av våra automatiska system, vilket är så de ska fungera, skriver pressansvarig Anders Thor.

–  Ett tidigt uttalande om eventuella explosioner från räddningstjänsten fick det att låta mycket mer dramatiskt än det var, men samtidigt är det viktigt att varje situation behandlas med största allvar. Därav de stora säkerhetsprocedurerna, fortsätter han.

Northvolt avvaktar med att kommentera ytterligare tills efter helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.