Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningsarbetarna om insatsen vid Northvolt i Västerås. Foto: Jenny Berggren/SVT

Brand i batterifabrik i Västerås – tre förda till sjukhus med ambulans

Uppdaterad
Publicerad

En brand och kraftig rökutveckling uppstod på juldagsförmiddagen i en byggnad hos batteritillverkaren Northvolt på Finnslätten i Västerås. Tre personer fick föras till sjukhus med ambulans. Först på kvällen kunde räddningstjänsten lämna platsen.

Under dagen var ambulans, räddningstjänst och polis på plats för att bekämpa röken och ta hand om skadade.

– Man har fått en så kallad termisk rusning i ett antal battericeller. Det innebär kraftig rökutveckling och risk för brand, säger Fredrik Eriksson, räddningsledare vid Räddningstjänsten Mälardalen.

Flera personer har fått i sig rök, och tre har förts till sjukhus med lindriga inhalationsskador, uppger sjukvården.

– 13 ytterligare personer kommer att föras till sjukhus för kontroll, säger Patrik Engstedt, förstärkt sjukvårdsledning från Region Västmanland på plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från räddningspådraget vid Northvolt i Västerås Foto: Jenny Berggren/SVT

Ingen risk för explosioner

Vid branden uppstod kraftig rökutveckling. Men strax efter lunchtid var bedömningen att det inte längre fanns någon risk för spridning till fler battericeller, eller explosioner.

Vid halvfemtiden på eftermiddagen var dock polis, ambulans och styrkor från två av räddningstjänstens stationer kvar på platsen tillsammans med företagets personal.

Arbetet med att sänka ner batterierna i vattenbad för att säkra dem drog ut på tiden och väntades ta ytterligare några timmar.

– De väger väldigt mycket så det går inte med handkraft. Det är strömlöst i lokalerna samtidigt som man nu försöker få igång en robot som ska hjälpa till med det här, säger Stefan Peterson, inre befäl hos Räddningstjänsten Mälardalen.

Senare kunde dock blåljuspersonalen helt lämna över till Northvolt och lämna platsen.

Det här är den andra incidenten på kort tid på anläggningen i Västerås. I början av november fick flera personer uppsöka sjukhus efter att ha fått i sig rök vid en brand.

I en tidigare version av den här artikeln hade vi med räddningstjänstens uppgift om att det hade inträffat en explosion. Den uppgiften visar sig ha varit felaktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.