Foto: TT / SVT

Nu är det fritt fram att filma med drönare

Uppdaterad
Publicerad

Nu behöver privatpersoner inte längre tillstånd för att fotografera och filma med drönare.

Från den 1 augusti är det personuppgiftslagen och inte kameraövervakningslagen som gäller för privatpersoner och företag som filmar med drönare.

Det betyder dock inte att det inte är saker att tänka på och regler som måste följas.

– Du måste kunna se din drönare hela tiden och sen får du inte flyga över 120 meters höjd. Du ska inte heller medvetet flyga över människor, säger drönarpiloten Bo Lundvang.

”Vore bra med drönarkörkort”

Den som flyger drönaren får inte kränka någon som fångas på bild. Men exakt var den gränsen är svår. Inget test krävs för att kunna flyga drönare något som Bo Lundvang tror skulle vara bra.

– Ibland vore det nog bra med något körkort eller i alla fall någon slags registrering. Det är faktiskt ganska mycket som man måste hålla reda på som är viktigt, säger han.

Bo Lundvang är drönarpilot och fotograf. Foto: Daniel Brodén / SVT

Vid flera tillfällen har oansvariga drönarpiloter flugit vid olämpliga ställen och i vissa fall har flygplatser tvingat stoppa flygtrafiken.

LÄS MER: Drönare som stoppar flygtrafiken – ett växande problem

Så det finns en oro bland de professionella piloterna.

– Om folk missköter sig så kan det nog bli som för ett år sedan att det slår mot hela branschen och man får någon slags lagändring som gör det förbjudet igen, säger Bo Lundvang.

Ska ändras ytterligare

Samtidigt håller Transportstyrelsen på med nya föreskrifter som ska göra det enklare både för privatpersoner och företag att använda drönare. De nya föreskrifterna räknas kunna börja gälla i september i år.

LÄS MER: Snart blir det enklare att flyga drönare

Men lyckan kan bli kortvarig för drönarfotograferna. I maj nästa år ändras reglerna när svensk lagstiftning ska anpassas till EU:s.

Fakta: Det här är kränkande

Från och med den 1 augusti omfattas drönare med kamera inte av kameraövervakningslagen utan personuppgiftslagen. Då krävs inte längre tillstånd för privatpersoner och företag som vill filma och fotografera med drönare.

Filmning och fotografering med drönare blir tillåten så länge den inte är kränkande för någon som filmas eller har filmats.

Den som använder drönaren måste själv göra en avvägning om kameraövervakningen är kränkande eller inte. Ett exempel på kränkning kan vara om filmningen används för att övervaka människor utan att de vet om det. Andra exempel kan vara att filma folk i deras hem eller på badplatser. Även hur många som får tillgång till filmen spelar in.

För att vara på säkra sidan kan man flyga sin drönare på mycket hög höjd. Så hög att det inte syns några personer i bild, för då gäller inte personuppgiftslagen.

Källa: Datainspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.