Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu finns konstverket Gzim återigen tillbaka i centrala Västerås. Foto: Jenny Berggren/SVT, Raphael Cano Felix/SVT

Nu är Gzim tillbaka i centrala Västerås – behovet att underhålla offentlig konst ökar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det omtyckta konstverket Gzim tillbaka på sin plats på Smedjegatan i centrala Västerås. Han har blivit tvättad och putsad och hans bänk restaurerad. Fler verk står på tur och framöver väntas det redan stora underhållsbehovet av den offentliga konsten öka markant.

– Meningen är ju att den offentliga konsten ska kunna stå kvar så länge det bara går, säger Frej Berglind Drake, intendent Västerås konstmuseum.

Varje år avsätts pengar från Västerås stads kulturfond till underhåll och restaureringsåtgärder av den offentliga konsten. Hur mycket beror på avkastningen för fonden samt vilka andra aktiviteter kulturförvaltningen planerar.

Dubbelt så stor budget för underhåll

De senaste åren har årsbudgeten legat på cirka 200 000 kronor men under 2023 finns det dubbla, 400 000 kronor, att använda. Pengar som trots det stora behovet av underhållsåtgärder bedöms räcka. I dagsläget är det främst konstverk från slutet av 1900-talet som behöver åtgärdas. 

Framöver väntas dock underhållsbehovet av offentlig konst öka markant. Bara de senaste tio åren har uppåt 20 nya permanenta verk tillkommit.

– Det brukar dröja bortåt fem, tio år innan ett väl genomfört konstverk behöver underhållas. Det beror främst på valet av material, där till exempel en skulptur i brons eller sten klarar sig väldigt bra under lång tid utan åtgärder, säger Frej Berglind Drake.

Bara några dagar efter att Gzim åter sitter på sin plats i centrala Västerås har han fått mössa och halsduk.

Gzim med mössa och halsduk. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Planerade och pågående underhållsprojekt:

Råby Planet -The Shrine på södra Råby

Mälarvass stadshusets fasad

Asea-strömmen Stora torget

Utförda projekt:

Bifrost Kristiansborgsbadet

Utan titel på Kristiansborgsbadet

Pegas Fantasien på stadsbiblioteket

Totalt finns över 180 permanenta gestaltningar i Västerås. Det totala antalet verk, som även inkluderar ”lös” konst som exempelvis köps in till skolor är dock mellan 200 och 350 stycken.

Källa: Västerås konstmuseum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.