Johanna Möller frias för inblandning i mordet på maken

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Möller frikänns för inblandningen i mordet på maken – men döms till livstids fängelse för mord och mordförsök på föräldrarna i det uppmärksammade ”sommarstugemorden” utanför Arboga. Det meddelar Svea hovrätt i dag.

Redan förra sommaren dömdes Johanna Möller till livstidsfängelse och Mohammad Rajabi till fängelse i 14 år för mordet på Möllers pappa och mordförsöket på mamman i sommarstugan 2016 av tingsrätten.

Möller dömdes även för anstiftan till mord på sin make 2015 – men frias för det mordet av hovrätten.

– Hovrätten har gjort en korrekt bedömning där min klient nu frikänts från händelsen 2015. Det är oklart hur maken avled, säger Möllers försvarsadvokat Amanda Hikes till SVT Nyheter.

Besvärande bevisning

Enligt hovrätten finns det en rad mycket besvärande omständigheter gällande makes död, men man menar att bevisningen inte räcker för att fastslå att han mördats.

– Vi vet inte om han drunknade i Hjälmaren eller inte, men vi utesluter inte det. I det läget så räcker inte bevisningen, säger hovrättsrådet Bertil Ahnborg till SVT Nyheter.

Däremot har Möller gjort sig skyldig till stämpling då hon vid flera tillfällen bett anhöriga om hjälp med att skada eller döda sin maken. Hovrätten framhåller dock att dessa brott har inträffat vid andra tillfällen och i andra situationer.

Hovrätten fastställer vidare tingsrättens dom gällande den övriga brottsligheten som Möller gjort sig skyldig till, med undantag för ett bedrägeribrott som hade koppling till makens död.

Skadestånd till mamman

Hovrätten dömer precis som tingsrätten pojkvännen Mohammad Rajabi till 14 års fängelse för mordet och mordförsöket på Möllers föräldrar. Hovrätten fastställer också beslutet om att han ska utvisas.

– Det här är det maximala straff han kan få för sin ålder, säger hovrättsrådet Bertil Ahnborg.

Möller har hela tiden nekat till samtliga brott, medan Rajabi har erkänt dådet mot föräldrarna.

– Hon förnekar fortfarande all inblandning och hon är självklart besviken. Hon har inte förståelse för bedömningen och hon kommer att vilja överklaga domen, säger försvarsadvokaten Amanda Hikes.

Enligt domen ska Möller och Rajabi nu tillsammans betala 314.000 kronor i skadestånd till Möllers mamma efter mordförsöket i sommarstugan 2016. De ska också betala 100.000 kronor till Möllers syster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet