Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Västmanlands reporter Audrey Erath ger dig sopsaltningens för- och nackdelar. Foto: SVT och Tomas Oneborg/SvD/TT

Reportern förklarar för- och nackdelar med sopsaltning

Publicerad

Under tre vintersäsonger har Västerås stad testat att sopsalta utvalda stråk av gång- och cykelbanor i staden. Samtidigt som västeråsarna verkar nöjda med snö- och isfria banor så är det en betydligt dyrare metod än traditionell snöröjning.

Trots att man statistiskt inte har kunnat visa på att olyckorna blivit färre samt att fler vintercyklar så har teknik- och fastighetsförvaltningen lagt fram ett förslag till politikerna – att fortsätta sopsalta.

Linnea Viklund, gatuchef på Västerås stad.

– Det är framförallt för att det här har tagits emot så väl av västeråsarna och vill vi vara en cykelstad och gynna cyklismen så tror vi att det här kan vara ett sätt att göra det på, säger Linnea Viklund, gatuchef.

Under torsdagen skulle frågan ha avgjorts på tekniska nämndens möte. Men eftersom den politiska majoriteten inte kan enas i frågan så kommer ärendet att bordläggas vilket innebär att det inte blir någon sopsaltning den här vintern.

KOSTNADER FÖR SOPSALTNING

Visa

Kostnaden har varierat mellan vintersäsongerna. Det beror på att säsongerna har varit olika långa samt att vintervädret varierat mellan åren vilket krävt olika många pådrag.

  • Säsong 1: 2,56 miljoner kronor
  • Säsong 2: 3,5 miljoner kronor
  • Säsong 3: 2,8 miljoner kronor

Sopsaltningen har inte varit upphandlad under testperioden. Om politikerna säger ja till en fortsättning så kommer en upphandling att ske, vilket kommer sänka kostnaden.

Men den här metoden är dyrare än konventionell snöröjning – uppskattningen är att sopsaltningen är 5-6 gånger dyrare. 

Källa: Teknik- och fastighetsförvaltningen, Västerås stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer