Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir sparade snön skidspår inför vinterveckan i Norberg. Foto: Audrey Erath/SVT

Efter milda vintern: Här räddar 20 000 kubik sparad snö Engelbrektsloppet

Uppdaterad
Publicerad

På lördag startar vinterveckan i Norberg med flera längdlopp, bland annat Engelbrektsloppet och Kristinaloppet som ingår i en svensk klassiker. Inför helgen pågår nu ett enträget arbete med att lägga ut flera tusen kubikmeter sparad snö för att skapa ett två mil långt tävlingsspår.

Sedan december har det funnits en mil spår tack vare sparad konstnö, men nu inför vinterveckans start förlängs sträckan med ytterligare en mil, ända in till torget i Norberg där start och mål för alla sju lopp äger rum. Antalet anmälda deltagare hittills är något fler jämfört med förra året, men det är fortfarande långt ifrån hur det var innan pandemin.

– Prognosen är att det blir runt 2 000 deltagare till klassikerloppen, ett tapp på 25-30 procent. Alla motionslopp sliter med det här, folk har ett förändrat beteende, sätter inte upp mål och planerar i förväg på samma sätt, säger Fredrik Persson, marknadsansvarig för Engelbrektsloppet.

– Men vi måste kämpa på och bibehålla kvalitén och göra det vi kan för att folk ska kunna motionera och åka längdskidor.

I klippet: ”Roligt när det blir fina spår” – häng med i pistmaskinen när sparade snön läggs ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.