Brandflyget upptäcker varje år en rad pågående bränder i skog och mark. Foto: SVT

Nu drar brandflyget igång: ”Vi fokuserar på södra delen av länet där det är mycket torrt”

Uppdaterad
Publicerad

April har varit regnfattigt och det är torrt i markerna, speciellt i de södra delarna av länet där brandrisken växlar mellan fyra och fem på en femgradig skalan. – Vi skulle ha börjat flyga redan i veckan men det har blåst för kraftigt så vi tar våra första turer nu i helgen, säger Allan Ahlfors, brandansvarig på Västerås flygklubb.

Varje sommar upptäcker brandflygets piloter bränder som annars hade spridit sig obemärkt i skog och mark.

– Det är i första hand rökpelarna som vi ser när det brinner. När det är kraftiga vindar blir det lite svårare eftersom röken försvinner med vinden men då brukar spridningen å andra sidan gå snabbare och ett större brandområde synas, säger Allan Ahlfors.

Deras dag börjar med att de får en färsk brandriskprognos. Om prognosen ligger över tre så startar de motorerna. 

Säsongen inledd

På lördagen tog de sin första tur för året. Den löpte från Västerås ned till Arboga, förbi Skogstorp och Stallarholmen för att sedan vända tillbaka till Västerås igen.

– Det är där det är som torrast just nu och brandrisken är hög. I den norra delen har det inte varit lika varmt.

Från och med 18 april kommer de att fortsätta cirkla över Västmanland varje dag då brandriskprognosen larmar om värme och torra marker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.